Dtum
Login with Facebookk
1945 | Október

Vasárnap délután megérkezett a háborús bűnösök harmadik csoportja

Hétfőn érkezik a háborús bűnösök harmadik csoportja

A „J. 4” Douglas-bombázó, amely háborús főbűnösök második csoportját hozta, tegnap reggel visszarepült Salzburgba, hogy fedélzetére vegye a harmadik csoportot, amelynek érkezését hétfőre várják a magyar fővárosba.
Ezúttal nem Grenville hadnagy hozza Magyarországra a háborús főbűnösök harmadik csoportját, hanem helyettese. Grenville egyideig Salzburgban marad.
Grenville készíti elő a többi csoportokat is és, mint a Kis Ujság munkatársa értesül, most már rendszeresen, hétről-hétre repülőgépek hozzák a többi háborős bűnösoket is. Egy-egy útjuk alkalmával 20-24 foglyot hoznak magukkal, akiket átadnak a magyar hatóságoknak.
Az amerikai repülőhadnagy információi szerint a háborús bűnösök harmadik csoportjában Rajnics Ferenc neve nem szerepel. Így az ő visszahozatala még egy ideig késedelmet szenved.

 

Földi Márton, Görgey Vince, Málnási, Gál Csaba, Mohai, Omelka, Temesvári és a többiek az Andrássy-út 60-ban

Tegnap, vasárnap délután negyedöt órakor váratlanul megérkezett repülőgépen a háborús főbűnösök harmadik csoportja. A koradélelőtti órákban Salzburg jelentkezett, hogy elindítják azokat a háborús főbűnösöket, akiket már előző napon jeleztek. Az amerikai repülőgép azonban a déli órákig nem érkezett meg Budapestre, bár úgy az amerikai katonai misszió tagjai, élükön Kovács György alezredessel, mint az orosz, angol katonai bizottságok és a magyar politikai rendőrség, a sajtó és fotóriporterek hadával várt a mátyásföldi repülőtéren.
Félkettő tájban érkezett a hír Salzburgból, hogy a repülőgép motorhiba miatt nem tudott elindulni, így csakhamar elnéptelenedett a mátyásföldi repülőtér.

Délután félnégy tájban újból jelentette Salzburg, hogy az amerikai repülőgép, amely a háborús főbűnösök harmadik csoportját szállítja, egy órán belül Budapesten landol.
A politikai rendőrség kijelölt tagjait nyomban riadóztatták, percek múlva géppisztolyos rendőrökkel megrakott autók száguldottak a detektívekkel a repülőtér felé. Mátyásföldön Péter Gábor vezérőrnagy „fogadta” a repülőgépet, amelyet a földreszállás pillanatában géppisztolyos rendőrök, detektívek vettek körül.
A repülőgép ajtaja megnyílt és egymásután léptek ki megbilincselve a vérgőzös, elmúlt nyilas rezsim politikai és sajtógengszterei.

Elsőnek Zöldi Márton, a hírhedt Zöldi különítmény egykori szadista parancsnoka lépett ki megbilincselve a repülőgépből.
A Délvidék rettegett különítményének parancsnoka halottsápadtan lépett magyar földre. Maszatos, elnyűtt állapotban, előrenyújtott karokkal, reszketve engedte, hogy megbilincseljék.
A következő egy lesoványodott férfi volt a teljesen ősz Málnási Ödön: a nyilasok hírhedt „történetírója” és ideológistája. Rövidesen bilincs került kezére, azután a készenálló rabomobilhoz kísérték.
Fekete pápaszemű alacsony, fiatalos arcú férfi volt a következő kiszálló: a tárt karokkal várt Görgey Vince, az Új Magyarország egykori főhatalmassága, Milotay teljhatalmú „Veesenmayer-e”, az Egyedül Vagyunk „sztárja”.
Gyáván, meggörnyedten állt a detektívek gyűrűjében, testét SS-tiszti egyenruha fedte.

A nyilasok házitörpéje és hóhéra: Omelka Ferenc került azután sorra. Olyan ijedt arccal lépett ki a repülőgépből, mint aki menten elájul, pedig egykor egy kézlegyintésére, vagy szavára százak és százak kerültek a kínzópadra és a biztos pusztulásba. Amikor rákapcsolták a bilincset, homlokán veríték gyöngyözött és síri hangon így szólt:
- Rokkant, beteg vagyok, vigyázzanak!...
A detektíveknek fölösleges volt Omelka megjegyzése: „vigyáztak rá”, nehogy valami baja essék.
Egy sápadt, sovány, középtermetű férfi lépett ki ezután a repülőgépből: Jancsuskó Gábor, a nyilaspárt külügyi széktartója. Majd egy ellenszenves arcú, rendkívül rosszkülsejű, magastermetű fiatalember szállt ki a repülőgépből: Koltay László, a nyilas politikai rendőrség leghírhedtebb vérebje és besúgója.
Hermely Lajos alezredes, Szálasi katonai tanácsadója szemmel láthatóan meghökkent, amikor megbilincselték.
Néhány pillanat múlva elnyelte őt is a rabomobil.
Arbóc János csendőrezredes, a csendőrség legkegyetlenebb tisztjeinek egyike piszkosan, beretválatlanul, remegő térdekkel várta amíg megbilincselik.
Utána Mohai-Mohaupi Gyula lépett ki a repülőgépből, a nyilasok hídrobbantó polgármestere. Temesvári László, a Nemzeti Bank nyilas elnöke, akit a legelegánsabb nyilas dendinek neveztek, szakadt ruhában, spárgával összekötött cipőben szállt ki a repülőgépből.
Egy őszbecsavarodott idősebb férfi lépett ki ezután a repülőgépből: Torreni Bieber Gyula, a Közigazgatási Biróság volt tanácselnöke. Amikor rákapcsolták a bilincset, a nyilasokhoz átpártolt magasrangú bíró egész testében reszketni kezdett, potyogtak a könnyei és hangosan zokogott.
- Késő a bánat! – mondották neki.
Serényi Miklós gróf volt a soron következő.
Amikor bilincsbe verték, annyira reszketett, hogy nem tudta odanyújtani karját a detektíveknek, valósággal oda kellet támogatni a rabomobilhoz.
  Utána három kegyetlen nyilas pártszolgálatost emeltek le a repülőgépről. Bolváy, Kalász, Pesti, a „Hűség háza hűbérlegényei voltak, akik a pártszolgálatosok közül is messze kimagaslottak kegyetlenkedéseikkel.
Végül egy sovány, pápaszemű, magas, szikár férfi, az Elektromos Művek egykori kistisztviselőjéből a nyilas parancsnokává és Szálasi kebelbarátjává avanzsált Gál Csaba, volt nyilasképviselő, került ki a repülőgépből. Ijedten pislogott, amikor rákapcsolták a bilincset.
Az átvétel percek alatt játszódott le. A repülőgépet Gerbner hadnagy vezette. A kíséretet három amerikai magyar fiú: Herczeg Béla, Nemes János és Ecséry Miklós amerikai katonák adták.
A rabomobilban közvetlenül a beszállás után ki kavarodás támadt: Zöldi Márton, a csendőrség egykori „fenegyereke” sírógörcsöt kapott.
Az autók öt óra tájban érkeztek meg az Andrássy-út 60-ba. Nyomban megmotozták a háborús főbűnösök harmadik csoportjának tagjait, holmijaikat leltárba vették, majd lekísérték őket cellájukban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A pénzügyminiszter rendelkezése alapján a bankjegyeknek államjegyekre...
Sebestyén Károly: A czinikusok
Filozófiai irodalmunknak nem csekély gyarapodása e munka, mely a...
Pénzintézetek zárszámadásai Pénzintézetek zárszámadásai
Az elmult héten több nagyobb intézetünk nyilvánosságra hozta...
Mozgóképek az emberi test belsejéről Mozgóképek az emberi test belsejéről
Stutzin kinemaszkópiának nevezi azt az eljárást, amellyel az emberi...
Öt lovagias ügy keletkezett a felrajzolt hódmezővásárhelyi...
Az este kellett volna megvívnia Wollner Sándor fakereskedőnek és...
Új Erdélyi antológia Új Erdélyi antológia
Élők antológiája kétféleképpen is torzít, a jó írót lefokozza, a...
A hadianyagokért hadikölcsönnel lehet fizetni A hadianyagokért hadikölcsönnel lehet fizetni
A kormány ugy intézkedett, hogy a leszerelésnél fölöslegessé váló...
Magyar filozófiai  társaság alakúlt Magyar filozófiai társaság alakúlt
Magyar filozófiai társaság alakúlt a fővárosban. Alakúló gyűlését...
Göring és Jeftics Rómába utazik Göring és Jeftics Rómába utazik
Vasárnap egész Belgrád várta a zágrábi híreket: hogy eljön-e a horvát...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98