Dtum
Login with Facebookk
1945 | November

A szende Tündéről kiderült, hogy rendőri felügyelet alatt áll, mert nyilaskodott

Néhány nap mulva újítja fel a Nemzeti Színház Vörösmarty Mihály remekművét, a „Csongor és Tündé”-t.? Az utolsó próbákon vette át Tünde bájos szerepét Szörényi Éva. Néhány nappal ezelőtt még ismeretlen ifjú színésznő, Dévay Kamilla, a Színművészeti Akadémia növendéke alakította a szerepet. Miért történt ez a feltűnő szereplőváltozás – az utolsó percben? Dévay Kamillát az Akadémia igazgatósága ajánlotta Major Tamásnak, a Nemzeti Színház igazgatójának. Mindenkit meglepett, hogy néhány nappal nyilvános bemutatkozása, a bemutató előtt – elvették tőle a szerepet!

?

A meglepő fordulat oka az, hogy Dévay Kamilláról kiderült: azonos a rendőri felügyelet alatt álló Duda Kamillával! Duda Kamilla anyjával, két leánytestvérével és 13 éves öccsével, a Novibazár-tér 17. házban lakott. A szomszédok egybehangzó vallomása szerint a szerény, fiatal szininövendék életmódjában feltűnő változás következett be Szálasiék hatalomrajutása után.


A kékszemű, szőke, igen csinos Duda Kamillának mindennapos vendégei voltak nyilas-karszalagos fiatalemberek és egy Szücs nevű ügyvédjelölt, aki zsidó vagyonok harácsolásával foglalkozott. Szücs Dudáékhoz is költözött és szekérszámra szállította a lakásba a legkülönbözőbb értékeket. Szomszédjuk, Ternai Albert egyszer megjegyzést tett a homályos eredetű „ajándékokra”, mire Duda Kamilla megfenyegette, hogy elviteti a nyilasokkal.


Másnap Ternait és családját valóban el is akarták hurcolni, de a családfő francia útlevele megmentette őket. A szekerek most már ólomkristályokat, szőrméket, élelmiszereket, bútorokat szállítottak Dudáékhoz, olyan tömegben, hogy a zsákmány nem fért el a lakásban. December 24-én a nyilas karácsonyon a Duda-család elköltözött a Thököly-út 79. házba: a felszabadulás után innen állította elő Duda Kamillát, anyjával együtt, a politikai rendőrség. Innen vitték el a VIII. kerületi kapitányság nyomozói azokat az ajándékokat is, amelyeket Dudáék a gáláns Szücstől kaptak.


A politikai rendőrség nyomozásának eredménye volt aztán, hogy Duda Kamillát rendőri felügyelet alá helyezték. A Nemzeti Színház igazgatójának természetesen sejtelme sem lehetett arról, hogy Dévay Kamilla, a szende, szőke Tünde – azonos Duda Kamillával, akinek minden héten jelentkeznie kell a rendőrségen és este kilenc óra után nem hagyhatja el lakását. A fiatal színésznő most igazoló bizottság elé kerül. A tárgyalás a jövő héten lesz.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98