Dtum
Login with Facebookk
1910 | Június

A pulykák keltetése

Francziaországban azon szegényebb tenyésztők, a kiknek nem áll módjukban, hogy keltőgépeket vásároljanak, mind öreg pulykákkal keltetnek. Leszámítva tojásidejüket, ezen betanított természetes keltőgépeiket megültetik az év bármelyik szakában.

Egy álló, rosz hordóban csinálnak a szegény pulykának fészket, mely hordót aztán beállítják egy színbe és befedik néhány deszkával, hogy senki és semmi ne háborgassa a hű kotlót. Ha nem jut a hordónak hely a színben, akkor a szín mellé, vagy akárhová állítják ezen pulykás-hordót és eső ellen — mikor tudniillik az idő esőre vagy hóra áll — betakarják a hordó tetejét egy darab kátrány papirossal. 

A francziák azt állítják, hogy a legtöbb öreg pulyka költésre erőltethető; ezen nézetből kiindulva, lapunkban többször felszólítottuk tenyésztőinket, hogy próbálják ki öreg pulykáikat, hogy melyik hajlandó kotolni, hogy kora tavaszszal hozzáfoghassunk a keltetéshez.

Alighogy ezt a dolgot megírtuk, egy német ujság került kezünkbe, mely a pulykák keltésre erőltetéséről következő és a mi ezirányú tapasztalatainkkal némely tekintetben ellentétes dolgokat ír: „Ki egy olyan pulykát akar keltésre erőszakolni, mely már párosodott és maga is tojni akar, az mindenesetre kudarczot vall vele. (Ennyit körülbelül mi is tudtunk. A szerk.) Ha valaki egy pulykával keltetni akar, azt csak egy fiatal, még nem tojó, nemi közösségben meg nem élt (még nem párosodott), első tojási időszakától még távol álló pulykával és csak a téli hónapokban: január, február s legfeljebb márcziusban, ekkor is csak arra alkalmas meleg helyen eszközölheti.” (Ezek teljesen új dolgok s mindenesetre igen érdemesek arra, hogy tenyésztőink ezen irányban is kiterjesszék észleteiket. Szerk.)

Az ilyen pulykák keltésre erőltetése következőleg végzendő, írja folytatólag a nevezett lap: A pulyka egy sötét, egészen háborítlanul fekvő, meleg helyen – magától érthetőleg — néhány kacsa-, vagy még jobb, ha műtojásokkal ellátott fészekre ültetendő, hol egy alacsony kosárral úgy kell leborítani, hogy a kotló, mikor feláll is, csak meggörnyedt állást foglalhasson és így ne forgolódhasson tetszése szerint.

A pulyka ezen kényelmetlen helyzetben legtöbbször sok órát, – sőt a makacskodó több napot is – tölt el, azonban lassanként kényelmesebbnek találja az ülést s nem ragaszkodik már állhatatosan az egyenes álláshoz; most több napig egészen háborítatlanul kell hagynunk, mire róla a reáborított kosarat vigyázva és igen óvatosan leveszszük. 

Ha a pulyka ilyenkor a fészekről felugrik, úgy az előbb leírt eljárást újból kell kezdeni és addig folytatni, míg nyugodtan ülve marad a míg magát a fészekről felemelni engedi, a mi egyébiránt közönségesen már a második utánanézésnél előfordul, minthogy ismeretes a pulykának a természettől beleoltott keltési képessége. 

Mihelyt a pulyka a most legutóbb mondott elbánásnak magát alávetette, a játék meg van nyerve; alóla a próbatojások elveendők és most már alája a számára rendelt kikeltendő tojások tétessenek. A pulyka innen kezdve a legnagyobb és legelismerésre méltóbb igyekezettel és fáradhatatlan kitartással adja magát a hasznos keltetési akczióra. 

Minden olyan — fentebb ismertetett – pulyka csaknem kivétel nélkül kényszeríthető a leírt módon való keltésre. Egyébiránt ezen eljárás nem valami új, vagy épen ismeretlen — írja a nevezett lap. 

Mindenesetre, ha máshol nem is új dolog, nálunk ez legalább – a mi tudtunkkal — új; mert nem sok tenyésztő tud róla s miután csakugyan nem tudjuk, hogy az általunk látott s kotlókul használt öreg pulykák vajjon nem voltak-e csakugyan aggszűzek, meg kell indítani a kutatást, próbálni kell fiatal és próbálni öreg pulykát keltésre erőszakolni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A katonák fegyelmetlensége A katonák fegyelmetlensége
Péterváron Avenarius ezredes, a gárda dragonyosezred parancsnoka, a...
A gyáripar békeprogramja A gyáripar békeprogramja
A gyárakban hétfőn meginduló munka programmja felől ma is egész napon...
Kossuth Lajos szobra Békés-Csabán Kossuth Lajos szobra Békés-Csabán
KOSSUTH LAJOSNAK szobrát szeptember 19-én leplezték le Békés-Csabán....
Négy híres angol és amerikai riportert megvakított és megölt egy felrobbantott gránát Teruel ostrománál Négy híres angol és amerikai riportert megvakított és megölt egy...
Szilveszter napján a nemzeti csapatok elfoglalták Teruelt. A sikeres...
A kisgazdapárt éles támadásba ment át Gömbös ellen A kisgazdapárt éles támadásba ment át Gömbös ellen
A Független Kisgazdapárt népgyűlést rendezett vasárnap délben...
Hadi léghajóink Hadi léghajóink
Korunk legaktuálisabb problémája a kormányozható léghajó. A...
A titokzatos repülőgép A titokzatos repülőgép
Elszánt versengés folyik a világ nemzetei között, hogy a vezetést...
Delagrange katasztrófája Delagrange katasztrófája
A repülőgép ismét újabb áldozatot követelt. Ezuttal ismét egy...
Plakátok Plakátok
Magyarországon - ugy látszik - sohasem lesz vége a plakátháborunak....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98