Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1910 | Június

A pulykák keltetése

Francziaországban azon szegényebb tenyésztők, a kiknek nem áll módjukban, hogy keltőgépeket vásároljanak, mind öreg pulykákkal keltetnek. Leszámítva tojásidejüket, ezen betanított természetes keltőgépeiket megültetik az év bármelyik szakában.

Egy álló, rosz hordóban csinálnak a szegény pulykának fészket, mely hordót aztán beállítják egy színbe és befedik néhány deszkával, hogy senki és semmi ne háborgassa a hű kotlót. Ha nem jut a hordónak hely a színben, akkor a szín mellé, vagy akárhová állítják ezen pulykás-hordót és eső ellen — mikor tudniillik az idő esőre vagy hóra áll — betakarják a hordó tetejét egy darab kátrány papirossal. 

A francziák azt állítják, hogy a legtöbb öreg pulyka költésre erőltethető; ezen nézetből kiindulva, lapunkban többször felszólítottuk tenyésztőinket, hogy próbálják ki öreg pulykáikat, hogy melyik hajlandó kotolni, hogy kora tavaszszal hozzáfoghassunk a keltetéshez.

Alighogy ezt a dolgot megírtuk, egy német ujság került kezünkbe, mely a pulykák keltésre erőltetéséről következő és a mi ezirányú tapasztalatainkkal némely tekintetben ellentétes dolgokat ír: „Ki egy olyan pulykát akar keltésre erőszakolni, mely már párosodott és maga is tojni akar, az mindenesetre kudarczot vall vele. (Ennyit körülbelül mi is tudtunk. A szerk.) Ha valaki egy pulykával keltetni akar, azt csak egy fiatal, még nem tojó, nemi közösségben meg nem élt (még nem párosodott), első tojási időszakától még távol álló pulykával és csak a téli hónapokban: január, február s legfeljebb márcziusban, ekkor is csak arra alkalmas meleg helyen eszközölheti.” (Ezek teljesen új dolgok s mindenesetre igen érdemesek arra, hogy tenyésztőink ezen irányban is kiterjesszék észleteiket. Szerk.)

Az ilyen pulykák keltésre erőltetése következőleg végzendő, írja folytatólag a nevezett lap: A pulyka egy sötét, egészen háborítlanul fekvő, meleg helyen – magától érthetőleg — néhány kacsa-, vagy még jobb, ha műtojásokkal ellátott fészekre ültetendő, hol egy alacsony kosárral úgy kell leborítani, hogy a kotló, mikor feláll is, csak meggörnyedt állást foglalhasson és így ne forgolódhasson tetszése szerint.

A pulyka ezen kényelmetlen helyzetben legtöbbször sok órát, – sőt a makacskodó több napot is – tölt el, azonban lassanként kényelmesebbnek találja az ülést s nem ragaszkodik már állhatatosan az egyenes álláshoz; most több napig egészen háborítatlanul kell hagynunk, mire róla a reáborított kosarat vigyázva és igen óvatosan leveszszük. 

Ha a pulyka ilyenkor a fészekről felugrik, úgy az előbb leírt eljárást újból kell kezdeni és addig folytatni, míg nyugodtan ülve marad a míg magát a fészekről felemelni engedi, a mi egyébiránt közönségesen már a második utánanézésnél előfordul, minthogy ismeretes a pulykának a természettől beleoltott keltési képessége. 

Mihelyt a pulyka a most legutóbb mondott elbánásnak magát alávetette, a játék meg van nyerve; alóla a próbatojások elveendők és most már alája a számára rendelt kikeltendő tojások tétessenek. A pulyka innen kezdve a legnagyobb és legelismerésre méltóbb igyekezettel és fáradhatatlan kitartással adja magát a hasznos keltetési akczióra. 

Minden olyan — fentebb ismertetett – pulyka csaknem kivétel nélkül kényszeríthető a leírt módon való keltésre. Egyébiránt ezen eljárás nem valami új, vagy épen ismeretlen — írja a nevezett lap. 

Mindenesetre, ha máshol nem is új dolog, nálunk ez legalább – a mi tudtunkkal — új; mert nem sok tenyésztő tud róla s miután csakugyan nem tudjuk, hogy az általunk látott s kotlókul használt öreg pulykák vajjon nem voltak-e csakugyan aggszűzek, meg kell indítani a kutatást, próbálni kell fiatal és próbálni öreg pulykát keltésre erőszakolni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
A francia csúcsfegyver A francia csúcsfegyver
Az első világháborúban a leggyakrabban alkalmazott védekező harcmodor...
Las-Torres levele Las-Torres levele
Egy héttel a verseny előtt, csütörtökön délután indultam el...
Az autobusz-vállalkozás válsága Az autobusz-vállalkozás válsága
Alig néhány éve, hogy a vállalkozók világában kiütött az...
Kenyérosztás a fővárosban Kenyérosztás a fővárosban
Régóta nem volt már országszerte, de kivált a fővárosban oly nagy és...
Amerikai film Amerikai film
Érelmeszesedő Európánkban sajátos fogalom lett, önálló értékkel és...
Ferencz Ferdinánd Pétervárra utazik Ferencz Ferdinánd Pétervárra utazik
Félhivatalos hiradás szerint Ferencz Ferdinánd főherczeg február...
Illyés Gyula: Naplójegyzetek Illyés Gyula: Naplójegyzetek
Körösi Csomát mindnyájan ismerjük és tiszteljük. Regulyt, aki...
A verduni front A verduni front
A vörös vonalak szemelláthatóan mutatják azt a lassu de állandó...
A Nobel-díjas Carrell hallhatatlanná teszi az emberi test egyes részeit, a méreganyagok A Nobel-díjas Carrell hallhatatlanná teszi az emberi test egyes...
- Carrell kísérleteit tehát komolyan kell venni? - Föltétlenül. Ő a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98