Dtum
Login with Facebookk
1926 | December

Itt a pengő!

Köztudomású, hogy jövő évi január hó 1-én életbe lép a kötelező pengőszámítás és a Magyar Nemzeti Bank december hó 27-én a pengőbankjegyeket és pengőérméket forgalomba hozza.

Egyetlen rövid nap választ el tehát bennünket attól a pillanattól, amikor az ország újjáépítésének nagyszerű jelképe: a pengő, megjelenik a nemzet szine előtt és szinigaz csengésével visszahozza közénk a boldog béke annyira várt állandóságát, vele együtt a munka szeretetét és emberhez méltó megbecsülését.

A papirkorona befejezte dicstelen életét.
Úgy mult ki a világból, mint egy gonoszszívű ember: teremtett lélek sem ejt utána könnyet. Ma még elevenen kísért fájó emléke, de bízvást reméljük, hogy az ezüstfényben csillogó pengőérmék és a nemesrajzú, finompapirosú pengőbankjegyek szerény számjegyei mindnyájunkkal el fogják feledtetni az elmúlt tízesztendő tengernyi keserűségét.

Rendületlenül hisszük, hogy a frissen és izmosan megszülető pengő leleplezetlen őszinteségével, belső értékében rejlő erejével és alkotóinak azzal a tiszta szándékával, hogy mindenkihez eljuttassák, aki becsületes munkát ad érte cserébe: a jobb jövő hajnalát hirdeti.

Adja isten, hogy így legyen!

A pengőérmék alakját itt közöljük sikerült fényképfelvételekben.
A felső sor az érmék előlapját, az alsó a hátlapjukat ábrázolja. Az 1 pengős ezüstből, az 50, 20 és 10 filléres nikkelből, a 2 és 1 filléres rézből készült. A képek körülbelül félszer nagyobbak, mint a valódi nagyság.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Papírkoronának pengőértékre való átszámítása Pengőnek papírkoronára való átszámítása A pengőérmék alakja. Így készül a pengő. Öntik az ezüsttömböket Így készül a pengő. A vaskos ezüsttuskóból hosszú, hajlékony ezüstlemez lesz Így készül a pengő. Egyenesre sajtolják az ezüst lapkákat Így készül a pengő. Ezen a gépen verik a pengőt Így készül a pengő. Szorgalmas nők ujjai forgatják a frissen kivert pengőt és éles szemmel vizsgálják, nincs-e közöttük hamis darab Így készül a pengő. Nagy rézüstben mérik le a kivert pengőérmét Itt a pengő
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98