Dtum
Login with Facebookk
1900 | December

Dr Steinberger Sarolta, az első magyar orvosnő

Egy fiatal leány díszítette föl a nevét az elmúlt héten az orvostudori czímmel, ő az első magyar egyetemen végzett orvosnő, a kinek nyomdokain fog haladni most már a követők nagy sora.


Dr Steinberger Sarolta tisza-újlaki jómodú család gyermeke, középiskolai tanulmányait magánúton végezte, az érettségi vizsgálatot a kolozsvári ev. ref. kollégiumban tette le szép sikerrel. Épen abban az esztendőben nyílt meg az egyetem kapuja női hallgatók számára.és ő volt az első, a ki az orvostudományokhoz vezető küszöböt átlépte.

 

Öt éve kitartó munkásság után a múlt héten folyt le ünnepélyes tudorrá avatása, mely alkalommal a központi egyetem aulája nagyszámú érdeklődő közönséggel telt meg.A doktor-kisasszony nehány hét múlva hosszabb külföldi útra indul, a hol főleg a nőgyógyászatot fogja tanulmányozni s onnan visszatérve, orvosi működését Budapesten kezdi meg.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Nők iskolázása
Szabó Ágnes

A századforduló körül a női egyenjogúság igen mérsékelt ütemben haladt. A lányok sokáig csak magánúton részesülhettek középfokú képzésben.


1895-ben vezették be nyilvános középiskolai oktatásukat, és ugyanekkor nyíltak meg a tanári, orvosi és gyógyszerészeti karok a nők előtt.


A lányoktatás, valamint a hivatalos képzést biztosító vagy gyakorlati ismereteket adó polgári, kereskedelmi és ipari szakiskola egyértelműen a polgárok felemelkedését hozta.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98