Dtum
Login with Facebookk
1900 | Augusztus

A Jókai-szoba Párisban

A világkiállítás magyar csoportjainak egyik kiválóan érdekes része a Jókai-szoba: kiállításunk nagybuzgalmú kormánybiztosának, Lukács Bélának szerencsés gondolata volt, hogy a művelt világ szeme elé oda állítsuk Jókai Mórt, nagy irónkat, koszorús költőnket, a kinek neve világszerte ismeretes.

 

A "Champs de Mars" hatalmas palotasorának egyik földszinti heyiségében, a tudomány és közoktatásügy csoportjában van a Jókai-szoba. Közepén emelkedik csinos talapzaton a költő mellszobra. A talapzat körűl pedig egész kis virágos ágy van, tele déli növényekkel és nyíló virágokkal. A falon ott függ a költőnek a megszólalásig hű arczképe, oldalt pedig munkái gyűjteménye. Ott vannak azok a díszalbumok, üdvözlő iratok, diszpolgári levelek, emléktárgyak, a melyeket Jókai 1894-ben, félszázados írói jubileuma alkalmával kapott.

 

Ott vannak Jókai összes munkái és azoknak idegen nyelveken megjelent fordításai: német, franczia, angol, dán, finn, holland, orosz, olasz, román, svéd, lengyel, szerb, cseh, tót és rutén nyelvü kiadásai. És ott van a nemzeti díszkiadás, melynek sikere páratlan nemcsak nálunk, hanem szinte a világirodalomban is. Ez a kiadás szerezte meg a "Grand prix"-t, a Révai testvérek czégnek, a mű kiadóinak. Ez az elismerés egyszersmind Jókainak szól, a kinek irodalmi munkásságát szebben nem ismerhette el a csupa idegenekből álló nagy biráló bizottság.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Jókai-szoba a párisi világkiállításon Párisi életkép a kiállítás idejéből
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98