Dtum
Login with Facebookk
1900 | December

Peking és Tiencsin egy tudós szemével

Khina fővárosáról és a mostanában annyit emlegetett Tien-Csinről a következőket mondja el Cholnoky Jenő tudós hazánkfia, ki saját tapasztalataiból ismeri Khínának ezen részét:


Peking a khinai nagy alföldnek éjszaki szögletében fekszik. A város falairól már szépen lehet látni a nyugati hegyeket, melyek védőbástyaképen kerítik el az alföld búzatermő rónaságait a magasan fekvő mongol pusztáktól.


A nyugati hegyek között a völgyzugokban, vízesések mellett, árnyas ligetek között rejlő kolostorokban szoktak nyaralni a pekingi idegen követek.


Ezelőtt bizony csak a Pai-ho folyón lassan hajókázva, vagy a folyóval együtt kanyargó, kezdetleges országuton kétkerekű kocsikkal támolyogva lehetett Pekingbe jutni s örülhetett, a ki négy nap alatt elérte a császárvárost. 1897 tavaszán azonban befejezték a vasutat s pár óra alatt Pekingbe lehetett jutni az utobbi években.


Utközben érintette a vasut Tien-Csint, ennek a vidéknek a legnagyobb és leghatalmasabb városát. A khinai városrész fallal van itt is kerítve, a falakon belül az utczák éjszak-dél és kelet-nyugat irányuak szabályosak, de nagyon szűkek.

 

A falakon kívül van az európaiak városrésze. A míg ugyanis Pekingben nem engedték meg az európaiaknak a letelepülést, - csakis az idegen hatalmak követségeinek szabad ott tartózkodni, - addig Tien-csin az idegenek számára nyitott kikötőváros, a hol szabad nekik letelepülni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Cholnoky Jenő Cholnoky Mandzsuriában Tiencsin város egyik kapuja Tiencsin látképe a város kapujáról
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98