Dtum
Login with Facebookk
1900 | Január

Az Akadémiából

A Magyar Tudományos Akadémia III. (mathematikai és természettudományi) osztálya ma délután Than Károly elnőklése alatt ülést tartott.

 

Az előadások sorát Steindl Imre nyitotta meg. Rövidre fogott értekezésében elöször is visszapillantást vet a középkori (góth) stilus fejlődéséről a külömböző országokban, Franczia-, Német-, Angol-, Spanyol- és Olaszországban. Kimutatja, hogy a stilus nemzeti fejlődése nálunk nem volt lehetséges.


Ujabb időben, a gyüjtött motívumok alapján keresett magyar stílust nem választhatta, mert századokra szóló monumentális épületről van szó, melynek megépítésénél egyéni kísérletezésnek nincs helye. Mégis, nem akarta ezt az irányt sem megtagadni, sőt annak fölhasználható részleteit, különösen a festészetben lehető teljességgel föl is használja.


Leirja ezután röviden az uj parlament berendezését, foglalkozva különösen a szobrászattal és festészettel s végül meginvitálja az akadémiát, hogy tekintse meg az épületet; ő természetesen a legszivesebben fogja tudóstársait kalauzolni.Steindlt előadása befejeztével lelkesen megéljenezték.


Ezután dr. Laufenauer Károly levelező-tag a haematidrosis szövettanáról értekezett. A vérizzadás, amily ritka, ép oly régen ismert beteges tünemény. Már Nagy Sándorról azt olvassuk, hogy vesztett csatája után felindulásában véres veriték lepte el testét. Vérizzadó volt Herodes és assisi Ferencz is. Ujabb időben valóságos csudaszámba ment Latean Lujza, a belga leány, aki ideges rohamai alkalmával homlokán, két tenyerén és talpain vért izzadott. A vizsgáló orvosok ideges természetűnek nyilvánitották a bajt.


A vérizzadás tudományos kutatói a baj keletkezését illetőleg kétféle nézetet vallanak. Egyik részük azt hiszi, hogy a bőrbe beágyazott vérerek repednek meg s igy kerül a vér, izzadtsággal vegyest, a bőr felszínére ; mások — és ezek képezik a többséget — azt állitják, hogy a vér tisztán átszürődés utján jő az izzadtság-mirigyek ürterébe.


Az előadó egy betegénél, akinél fejfájás kiséretében időnkint vérző folt jelent meg a fejtetőn, műtétet kellett végezni ép a vérző hely szomszédságában. Igy lehetségessé vált a pontos mikroskopikus vizsgálat, melynek eredménye a következő:
1. Edényrepedésre valló vérömleny a bőrben nem találtatott,
2. ellenben, vér található az izzadtság-gomoly járataiban. E leletből következik, hogy a vér tényleg átszürődés utján jő a környező véredényekböl a mirigy ürterébe ; semmi kétséget sem szenved, hogy a vérzés vaso-motorius természetü.


Laufenauer még három előadást mutatott be. Az egyik dr. Schaffer Károlyé, aki kimutatja, hogy a terjedő hüdéses elmezavar lefolyásában a gerinczvelöben ugyanolyan elváltozások fejlődnek ki, mint a hátgerinczsorvadás alatt. A másik dr. Hajós Lajosé, aki számos górcsövi rajz kiséretében taglalja azokat a finom agybeli elváltozásokat, amelyek a nehézkórban szenvedőknél előfordulnak, s a melyekben e betegség okát keresni kell. A harmadik dr. Ranschburg Pálé, aki azt fejtegeti, hogy a hysteria tünetei sem a ma dívó tisztán lélektani, sem a pusztán materiális magyarázat alapján, hanem csakis a két álláspont egyesítésével fejthetők meg.


Schuller Alajos bemutatta Korda Dezsőnek egy dolgozatát, amely azt bizonyitgatja, hogy a melegség a mágnesezett vasban lassabban terjed a mágneserők irányában, mint a többi irányokban.


Dr. Plósz Pál levelező-tag mutatta be végül egy dolgozatát, amelyben szerzőtársai: dr. Doktor Károly és dr. Pozsonyi L Jenő voltak. A dolgozat kísérleti vizsgálatok segitségével elért eredmények alapján azt fejtegeti, hogy a tápszerekkel bevett szénhydrátokból a májban glyogen mellett zsírok is képződnek. Igy tehát a májat sok más müködése mellett zsirképző szervnek is kell tekintenünk.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Az Országház
Kántor Judit

Rákosmező volt egykor I. Ferdinánd királyig a magyarok országgyűlési helye, majd később, 1848-ig, a hajdani koronázó városban, Pozsonyban tartották az országgyűléseket.


Az 1848. IV. törvénycikk rendelete értelmében azonban Pest lett az országgyűlés székhelye. Kezdetben az üléseket különböző helyeken tartották, nem lévén erre a célra szolgáló, állandó épület. Ez ideig a képviselőház a Sándor-utcai, ideiglenes, eredetileg csak 10 évre szánt országházban, a főrendiház a nemzeti múzeum dísztermében tartotta gyűléseit. Sürgős volt tehát ama terv keresztülvitele, hogy a törvényhozó testületek részére a kor követelményeinek mindenben megfelelő állandó otthont építsenek.


Az alkotmányos életnek 1867-ben történt visszaállítása után azonban a leendő s a múlhatatlanul szükséges és sürgős intézkedések annyira igénybe vették az állam pénzügyi erejét, hogy az állandó országház építésének kérdése az alkotmányos újjászületés első éveiben teljesen háttérbe szorult.
Utóbb azonban a kérdés megoldása tovább már nem volt halasztható s a kormány ez irányban tett előterjesztése alapján meghozták az 1880. évi LVIII-ik törvénycikket, mely az országgyűlés mindkét házát befogadó állandó országház építését rendeli el.


A törvény végrehajtásával megbízott országos bizottság által kidolgozott programm alapján hirdetett tervpályázat határideje 1883. évi február 1-én lejárt; összesen tizenkilenc terv érkezett be, a bírálat alapján a kitűzött négy (egyenlő) díjat az "Alkotmány I.", "Patres conscripti", "Alkotmány II.", "St. Stephani regis" jeligéjű terveknek ítélte oda, a melyeknek szerzőiül a jeligés levelek felbontása után Steindl Imre, Hauszmann Alajos, Schiekedanz Albert és Freund Vilmos és végre Wagner Ottó, Kalina Mór és Bernd Rezső nevei tűntek ki.


Minthogy azonban a beérkezett pályaművek közül - a dolog természetéből kifolyólag - egyik sem volt közvetlenül a kivitelre módosítás és megfelelő átdolgozás nélkül alkalmas, az országos bizottság újból és némi módosításokkal részletes tervezési programmot állapított meg, melynek alapján a végleges terv elkészítésével, pályakoszorúzott tervének alapul vételével, Steindl Imrét bízta meg, a kinek tervét az országos bizottság 1884. évi február 24-én megtartott ülésében, beosztás tekintetében némi módosítással, a végrehajtás alapjául elfogadták.
Az állandó országház építését 1885. évi október hó 12-én kezdték meg, ekkor történt meg az első kapavágás.


Steindl Imre tervezetében ama gondolatnak óhajtott kifejezést adni, hogy alkotmányos életünknek legfontosabb tényezői, a törvényhozás két háza, már az épület külsején is kifejezésre jussanak, úgy azonban, hogy a törvényhozás egysége mint domináló eszme mégis félreismerhetetlen alakot nyerjen.


Az épület stílusa a Schmidt Frigyes, hírneves bécsi építész által megállapított újabb gót-stíl továbbfejlesztett alakja.


Az új országházban leginkább megnyilatkozik Steindl művészi egyénisége és tudásának nagysága; benne ezeréves multunknak örök emléket emelt.


(Csányi Károly 1902. Művészet c. folyóiratban megjelent cikke)


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az Akadémia Steindl Imre Laufenauer Károly
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98