Dtum
Login with Facebookk
1900 | Július

A trónörökös házassága

Hónapok óta híre jár, hogy Ferencz Ferdinánd főherczeg, a trón várományos örököse, nőül fogja venni Chotek Zsófia grófnőt, egy cseh főuri család ifju szép lányát, kit a főherczeg udvari körökben ismert meg. A főherczegnek ez a házassága most már elhatározott dolog.

 

A király beleegyezett a házasságba, de oly föltétellel, hogy miután rangon aluli – morganatikus – házasságról van szó, Chotek Zsófia grófné nem lesz se császárné, se királyné, hanem hivatalosan a császár és király hitvese czím illeti meg; a születendő gyermekek pedig a trónt nem örökölhetik.


Ferencz Ferdinánd főherczeg- Chotek Zsófia grófkisasszonynyal való esküvője az éjszak- csehországi Reichstadtban fog végbe menni julius első napjaiba (4-én vagy 5-én) . Ez a főherczeg mostoha anyjának, Mária Terézia főherczegnőnek kivánalmára történik, a ki ott tartózkodik.


Az esküvő a kastély kápolnájában lesz, a hol a kihirdetés is történik. Az esküvönél csak a főherczeg és menyasszonya legközelebbi rokonai lesznek jelen.


A grófkisasszonyt herczergi rangra fogják emelni , de a nevet , melyet kapni fog, még titokban tartják. Az esküvő után Ferencz Ferdinánd főherczeg nejével a Csehország déli részében fekvő kastélyba, Konopistbe utazik, a hol azonban csak rövid ideig fog a nyugalomnak élni, mert hadgyakorlatokban már ismét részt vesz.


A főherczegnek a grófkiasszonynyal való ismeretsége már több évre terjed vissza, de az az elhatározás, hogy nőül veszi, csak egy év elött érett meg benne. Akkor lépett a főherczeg a király elé, hogy kikérje tőle a házassághoz való engedélyt.

 

A király ellenvetéseket tett és azt mondta, hogy egy évig vizsgálja meg magát, ha azután az év elteltével se változtatja meg elhatározását, akkor lépjen ismét eléje kérésével. Rövid idő elött a főherczeg tényleg ujra a király elé lépett kérésével, a ki most azonnal megadta beleegyezését.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Morganatikus házasság
Tatár Anita

A *morganatikus házasság* alatt oly házasság értendő, melyben a nem egyenlő rangú feleség és annak gyermekei, a férj , illetve apa rangelőjogaiból ki vannak zárva.

 

Az uralkodók közül a legutóbbi időben Viktor Emanuel olasz király és II. Sándor orosz cár élt morganatikus házasságban. Ez a különleges házasság csak az uralkodóházakban és azokban a nemesi családokban fordul elő, melyeket a német szövetségtanács 1815. junius 8- i határozata a fejedelmi családokkal egyenrangúnak minősít.

 

Az osztrák –magyar uralkodóházban a XIX. században két morganatikus házasság fordult elő. Az egyiket János föherczeg, II. Lipót és Mária Ludovika hetedik fia kötötte, aki Plochl Annát, egy aussei postamester lányát vette nőül, és akit az uralkodó később Brandhof bárónővé nevezett ki.

 

A másik morganatikus házasságot Henrik herczeg kötötte a hatvanas években Hofman Leopoldina énekesnővel. Az énekesnőnek a király a Waldeck bárónő czímet adományozta.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Esküvői kép Ferenc Ferdinánd Chotek zsófia arcképe 1868-ból
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98