Dtum
Login with Facebookk
1900 | Július

A transzváli háboru

A transzváli háboru befejezése nem megy oly gyorsan, mint várták akkor, mikor az angolok Pretóriát is megszállták. A boerok folytatják portyázó hadjáratot s még Oranje állam felső részén is több erős hadállásunk van. A míg teljesen meg nem törik őket, Transzválban sem lehet rájok mérni a végső csapást.

 

Botha boer fővezérnek még tekintélyes hadereje van, mely Middelburgnál sánczolta el magát. Míg Roberts Transzválban folyamatosan apró csatározássokkal tölti az időt, a boerok Oranje felső részében visszaszerezték a régebbi hadállásukat.

 

Klement tábornok, a ki Roberts egy minapi jelentése szerint megverte a boerokat, sehogy sem tud az ellenséggel boldogulni. Az angolok kezdenek belefáradni a küzdelembe, mert a boerok guerilla-harcza vérig boszantja és elkeseríti őket. A szemben álló ellenség számát az angolok soha sem tudják pontosan megállapítani s megesik olykor, hogy nagy angol sereg órák hoszszáig harczol egy maroknyi boer csapattal. 

 

A guerilla-harcz, ugy látszik, már nem érdekli a külföldi katonai attasékat, mert ezek egy legutóbbi jelentés szerint, az orosz attasé kivételével, visszatértek Fokvárosba, a honnan hazautaznak.


Buller serege már átjött Natálból Transzválba, de a boerok ellene is megkezdték a guerilla-harczot, és több oldalról szorongatják. Roberts lord Pretóriában van, a hol sokkal több dolga akad, mint Mloemfonteinban. Észrevette, hogy a lakosság állandó összeköttetésben van a boer katonákkal, azért proklamáczióban kihirdette, hogy minden tizenhét éven felüli férfi köteles magát tartózkodási bizonyítványnyal ellátni.


A boerok bármily makacsul védik is szabadságokat, helyzetök reménytelen. Az angoloknak, a kik eddig 70,000 embert veszitettek, még 270,000 emberük van a táborban, míg a boerok összes harczképes seregét 13,000 emberre becsülik.
A harcztérről egyébiránt nagyon kevés hír érkezik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98