Dtum
Login with Facebookk
1900 | Június

A csikós.Ifj. Vastagh György szoborműve.

Az évek óta épülés alatt lévő budai királyi palota új lovardájának homlokzatát több magyar tárgyú csoportozattal fogják díszíteni, a melyeknek elkészítését magyar szobrászművészeinkre bizták. A legutóbbi időben ifj. Vastagh György jeles fiatal szobrászunk fejezte be ide szánt művét, egy lovát fékező csikós szobrát, mely a művészek és a műépítési vezetőség általános tetszését nagyon megnyerte.    

                                                                          
A szobor másfél életnagyságban ábrázolja a világhírűvé vált magyar csikós-legényt, a mint a lóról leszállva, kantárszárnál fogva fékezi tüzes paripáját. Az alak maga tőrőlmetszett tipusa a csikósnak, melyet a művész külön a hortobágyi pusztán mintázott, a lovat pedig a bábolnai magyar királyi állami ménestelepen, több tanúlmányt készítve egyik arabs telivérről és egy félvér arabs ménről, melyek után a kevert vérű magyar ló igaz tipusát alkothatta.


A sikerűlt művészi munka végleges rendeltetési helyén való felállítása előtt kikerűl a párisi világkiállításra is, a hol a művész több más szoborművével, melyeket a földmívelésügyi miniszter megrendelésére a magyar fajlovak és tehenek bemutatására készített. A "Csikós" a még fiatal művész legjobb alkotásai közé tartozik, s annyira megnyerte a művészi körök tetszését, hogy az iparművészeti-társulat elhatározta annak kisebb arányban való sokszorosítását is.

P.G.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98