Dtum
Login with Facebookk
1900 | Március

Adóhátralékok

A közelebbi időkben a pénzügyi kérdések fognak uralkodni a magyar képviselőház vitáiban. Mihelyt a pénzügyi bizottság előterjeszti jelentését, a mi még e héten meg fog történni, csakhamar megindul a költségvetési vita, mely előreláthatólag legalább két hónapig el fog tartani.


A pénzügyminiszter előterjesztette azokat a módositásokat, melyek a katonatiszti fizetések fölemelése következtében a költségvetésben előállnak.

Maguknál a közösügyeknél 6.045.000 koronát tesz ki a többlet. A tiszti fizetés fölemelése a közösügyi költségeken kívül is több, mint két millió korona kiadási többletet okoz, ugy hogy összesen 8.204.000 korona kiadási többletről kell gondoskodni.


Nagy feltünést keltett a pénzügyminiszternek a költségvetés fentebbi módosításával egyidejűleg benyujtott jelentése a behajthatatlan adóhátralékok tárgyában.

Legnagyobbak ezek Horvátországban, melynek évi egyenes adója nem sokkal több nyolcz millió forintnál, ellenben adóhátraléka a késedelmi kamatokkal együtt 7.300.000 forintra megy. Már ez az átlagszám is ijesztő, de még sokkal szomorubb a helyzet abban a 814 adóközségben, a melyekben a miniszteri előterjesztés szerint az adóhátralékok zöme összpontosul. Itt azt a példátlan helyzetet találjuk, hogy e községek évi adója nem üti meg a 400.000 forintot, ellenben adóhátralékuk több mint ötödfél millió forint, vagyis közel tizenkétszer akkora, mint az évi adó.


Magyarországon Torontálmegyében uralkodnak némileg hasonló viszonyok, de mégsem olyan ijesztők, mint Horvátországban.

Semmi kétség, hogy hosszu évekig tartott közigazgatási mulasztásoknak kellett ott előfordulni, a hol akkora adóhátralékok szaporodhattak fel. Most már olyan helyzet állott elő, hogy a pénzügyminiszter sem tud mást javasolni, mint az összes hátralékok megvizsgálását s annak kimondását, hogy a földmives nép adóhátralékából csak annyi hajtandó be, a mennyit az képes megfizetni. Ez a hátralékok nagyobb részének elengedésével egyértelmű.
Ha ez az elszomoritó állapot csak Horvátország egyes szegény részeiben fordulna elő, akkor talán nem volna valami nagyon aggasztó. De egynek kivételével Horvátország valamennyi vármegyéjében előfordul, a mi azt engedi sejtetnünk, hogy itt nem csupán közgazdasági, hanem politikai okok is forognak fenn.

 

A miniszteri előterjesztés arra a föltevésre jogosit bennünket, hogy Horvátországban az egész adókezelési szervezet annyira meg van romolva, hogy alapos átalakitása el nem odázható. Horvátországban különben is mintegy egy harmadával kisebb a földadó, mint nálunk, és ime azt látjuk, hogy ezt a kisebb adót sem fizetik, s a pénzügyi közegek tehetetlenek az adóhátralékosokkal szemben, mert 303 adóközségben adóban elárverezett 8435 katasztrális holdat maga a kincstár vett meg 72.389 frt árban, tehát tiz forint sem jött be katasztrális holdanként, az adóhátralékból pedig 79 százalék fedezetlen maradt. Itt csak legfőbb vonásaiban adtuk képét egy mélyen gyökerező bajnak, melyről előreláthatólag igen sokat fognak beszélni a következő hetek pénzügyi vitáiban.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98