Dtum
Login with Facebookk
1900 | November

A németek kegyetlenkedései

A szövetséges csapatok elrettentő például már több halálos ítéletet hajtottak végre. A hol megjelennek, nagy szigorúságot tanusítanak. Egy franczia-német csapat Szilingen át elindult a császár-sirokhoz, hogy ha kell, feldulja azokat, mindenesetre pedig, hogy engedékenységre kényszerítse a császári családot.

 

Paotingfu városában, hol több misszionáriust és számos keresztény családot gyilkoltak le a khinaiak, a nemzetközi bizottság halálra itélte a főpénztárnokot, a tatár kormányzót és egy khinai ezredest. Gróf Waldersee tábornok megerősítette a halálos itéleteket.


A pekingi németek nagyon szigoruan bánnak azokkal a khinaiakkal, a kiket azzal gyanusítanak, hogy a boxerekhez tartoznak. Sommás elítélések igen gyakoriak. A foglyoknak, ha bünösségük bebizonyul, már csak rövid határidőt engednek. Egy napon 14 boxert végeztek ki. A Khinában levő német katonák megtartják a császár tanácsát; nem adnak kegyelmet, nem ejtenek foglyot, hanem halállal fizetnek. A német katonák megdöbbentő dolgokat irnak haza az öldöklésekről. Az egyik katona például ezt írta haza szeptember elsején:

*Mi minden történik itt a háboruban, lehetetlen leírni, mert az öldöklés és gyilkolás rettenetes, a minek az az oka, mert a khinaiak a népjogon kívül vannak, a miért is nem fogunk el közülök senkit, hanem mindenkit agyonlövünk, vagy, hogy töltény ne fogyjon, agyonszurjuk. Vasárnap hetvennégy khinait szurtunk agyon. Rettenetes dolog volt ez és ha le is tudnám írni, nem lehetne elképzelni a valóságban. Remélem nem sokáig tart már ez a dolog, különben egészen elfelejtjük, hogy emberek vagyunk.*

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gróf WalderseeTongkuban Gróf Waldersee, Khina, 1900 Elfogott boxerek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98