Dtum
Login with Facebookk
1900 | November

Forrongás Spanyolországban

A katonaság több helyen összeütközött a Karlista forradalmi csapatokkal és szétverte azokat, a mi ugylátszik hatott a Karlistákra, kiknek mozgalma ijesztő módon növekedett.

 

A kormány, hogy minden eshetőségre készen legyen, november 2-án az egész országban kihirdette az ostromállapotot, elrendelték az összes Karlista egyesület felosztatását és a karlisták elfogatását. A Karlista klubokat mind bezárták. A hatóságok olyan okiratokat koboztak el, melyek nagyon elterjedt Karlista szervezetekről tesznek bizonyságot.


A kormány azt hiszi, hogy az eddig tett intézkedésekkel sikerült elejét venni a forradalom kitörésének. A kormány föllépése mindenütt jó hatást tesz. Már most kétségtelen, hogy a kormány igen nagy kiterjedésü, de korán elárult összeesküvésnek jött a nyomára, melyben sok papnak és arisztokratának is része volt.

Az 1855-ben elhunyt Don Karlos trónkövetelő szervezte az első Karlista pártot, nemesekből és papokból s a harminczas évek közepén tört ki az első polgárháboru, melyet Karlista polgárháborunak neveztek.

 

A trónkövetelő fia, szintén Don Karlos, 1872-ben támasztott forradalmat, mely négy évig dult, mignem elnyomhatták. Don Karlos most Velenczében él, még csak 52 éves. Spanyolország zilált állapotai közt sem bírja érvényesíteni trónkövetelő jogait, mert nincs hozzá pénze és nincs kellő erélye sem. Fia, a 30 éves Jayme herczeg azonban fentartja a benső érintkezést a spanyolországi Karlistákkal s ezek mindig résen állnak.

A szerencsétlen amerikai-spanyol háboru után a Karlisták urai lehettek volna a helyzetnek, ha egy forradalom megindításához pénzzel rendelkeznek.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Karlisták
Szabó Zoltán

Spanyolország 19. és 20. századi története talán még a magyarnál is viharosabb, s fő jellemzője a kettéosztottság.

Az egyik szereplő: a karlisták. Jobboldali, konzervatív, klerikális mozgalom. Bázisa a hadsereg, az egyház, a vidéki Spanyolország. A másik erő: a liberális, modernizáló, világias Spanyolország. Bázisa a főváros. Ezeket az ellentéteket keresztezi a központosító és regionalista törekvések szembenállása. Így Spanyolország politikai viharok közepette, alkotmányos-liberális nekibuzdulásokkal és feudális-abszolutista visszaesésekkel halad előre.


1898-ban a spanyol anyaország brutálisan avatkozik be gyarmatán, Kubában, a radikális demokrata, függetlenségi mozgalom ellen.

Egy amerikai hajó katonai cselekményektől független, véletlen felrobbanása megteremti az ürügyet a térségben gazdaságilag amúgy is érdekelt Egyesült Államok beavatkozása számára. A spanyol-amerikai háború az USA gyors, teljes, látványos győzelmével ér véget. Kuba, Puerto Rico és a Fülöp-szigetek az Egyesült Államokhoz kerül. Ezzel Spanyolország elveszíti maradék gyarmatait is.

Az 1898-as vereség sokoldalú hatással van Spanyolországra.

Az uralkodó osztályok lelkiismeret- furdalása, a fiatal generációk meglévőt tagadó, újjászületést remélő közhangulata, az általános antimilitarizmus, Spanyolország kiszorulása a nemzetközi politikából mind a vereséghez kapcsolható. Akárcsak a karlisták újabb színrelépése. Antonio Maura, a liberálisból konzervatívvá lett politikus konzervatív megújulási mozgalma, a „forradalom felülről” (1900-1902) tisztességes államot ígér, társadalom-biztosítást helyez kilátásba. Csakhogy mindez ekkor már édeskevés.

 

Új szereplők jelentkeznek a spanyolországi politikában: a szocialista munkásmozgalom, a baszk, gallego és katalán nacionalizmus.

Az ő szemükben a karlista reform csupán kozmetikázás. Spanyolország kettéosztottsága nem szűnik meg, de a politikai színkép átrendeződik. Polgárság és egyház történelmi kompromisszuma az egyik oldalon, anarchista és szocialista munkásság szövetsége a kisebbségek nacionalizmusaival a másikon. De ez már egy másik történet.

 

-y-n


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98