Dtum
Login with Facebookk
1901 | December

Időszerü gazdasági kérdések

Korábban a fontos, nemzeti értékű eszméket leginkább a megyegyüléseken vehették fel, ma azonban már e tekintetben is változás állott be. Láttuk ezt az Országos Gazdasági Egyesület legutóbb megtartott közgyűlése alkalmával is, a midőn a közgazdasági politika nagy napi kérdéseibe mélyen bevágó programmszerű nyilatkozatok történtek.

 

Legfontosabb ezek között az egyesületek elnökének, Dessewffy Aurél grófnak beszéde, melyben a magyar mezőgazdaság nehéz helyzetét vázolva, rámutatott arra a tényre, hogy a nyugat-európai államok igyekeznek előttünk piaczaikat elzárni. Ebből azt a következtetést vonta le, hogy mindenek felett igyekeznünk kell meglevő piaczainkat biztosítani magunkat s csak ha ez nem sikerülne, lenne szabad az önálló vámterület álláspontját elfoglalnunk, a melyet szóló felfogása szerint, a meddig csak lehet, igyekeznünk kell elkerülni.

 

A mezőgazdasági, vagyis u. n. agrárius érdekek szószólói ezzel ismét a leghatározottabban állást foglaltak a közös vámterület fentartása mellett. Ellenben az önálló vámterület eszméjének egyre növekvő térfoglalását szemlélhetjük iparosaink körében. Egyre jobban tért hódít az a meggyőződés, hogy hazai ipart megteremteni, közigazgatási önállóságunk alapföltételeit biztosítani a közös vámterület mellett nem lehet, mert a fejlettebb osztrák ipar a legtöbb iparágban csírájában fojtja meg a zsenge magyar ipart.

A magyar piaczon az osztrák ipar szinte egyeduralmat élvez, míg a magyar munkások ezrei munka nélkül lézengnek a főváros utczáin, más ezrek pedig Amerikába vándorolnak. A képviselőház utolsó üléseiben már éreztette hatását az egyre komolyabbá váló munkás-kérdés. Deczember 4-én szombaton újabb ízelítőt kapott a főváros azokból a veszélyes mozgalmakból, melyek – ha a munkátlanság állapota soká tart – a társadalmi rendet és a közbiztonságot is fenyegetik.

 

A munkátlanok által rendőri engedélylyel ekkor rendezett tüntető körmenet a féktelenség és a romlás ijesztő kitörésévé fajult. A munkanélküliek száma a fővárosban s mindenünnen idetóduló munkakereskedőkkel egyre szaporodik. A kormány által kilátásba helyezett nagyszabású közmunkák és megrendelések némileg enyhíteni fogják ezt a fenyegető helyzetet, de ezek még mind a tervezgetés szakában vannak.

 

A munkanélküliség enyhítésére czélzó kormány-tevékenységnél nem hagyja azt a körülményt, hogy hazai iparvállalatainknál sok ezer idegen munkás van alkalmazva. Ezek az idegenek, némely idegen származásu munkavezetők kedvezése folytán, kiszorítják a hazai munkásokat s ezek a közjótékonyságnak válnak terhére.

 

Nálunk is alkalmazni kellene tehát azt az eljárást, melyet ez idő szerint Németországban nagy mértékben alkalmaznak, mely abból áll, hogy tömegesen kiutasítják az idegen illetőségű munkásokat, nehogy a nyomorult ipari helyzet mellett a saját munkásaink foglalkozás nélkül maradjanak s a községeknek a terhére váljanak. Az idegen munkások ez idő szerint nagy tömegekben kénytelenek elhagyni Németországot, míg nálunk osztrák és német munkások nagy mértékben elvonják a hazai munkások keresetét s fokozzák azt az elégedetlenséget, melyet a munkásosztály tömegeiben tapasztalunk.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az építő sztrájk vége a fővárosban Az építő sztrájk vége a fővárosban
Husvétra a budapesti épitészek az összes kőműves legényeknek, épitő...
Agyonlőtt milliomos
Ujhelyi Lipót hódmezővásárhelyi milliomost, kit fukarságáról...
Vívóterem, uszoda, mozi, könyvtár a Repülőgépszerelvénygyár munkásainak Vívóterem, uszoda, mozi, könyvtár a Repülőgépszerelvénygyár...
A magyar ipar értékes, nagyjelentőségű egységgel gazdagodott a Magyar...
Mikor a tolvaj nyomoz Mikor a tolvaj nyomoz
A budapesti rendőrség nemrégiben egy határozottan pályatévesztett...
Berczelly A. Károly válogatott versei
Kevés költő van, akit féltékenyen számontartunk, mert valamit várunk...
Tizennyolcadik századbeli angol karikaturisták
A karikaturisták legnagyobb részét eltemeti a rohanó idő. E műfaj az...
Megkezdődött a köztisztviselői cipőakció Megkezdődött a köztisztviselői cipőakció
A Magyar Köztisztviselők Fogyasztási, Termelő és Értékesítő...
A szanálás A szanálás
Bethlen István gróf a miniszterelnöki székből, Kállay Tibor pedig...
A dohányfüst összetétele,  a dohány nikotinmentesítése, anyagai A dohányfüst összetétele, a dohány nikotinmentesítése, anyagai
A dohányzás szenvedélyének rabja ma az emberiség. Kereken évi 1200...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98