Dtum
Login with Facebookk
1901 | December

A munkanélküliek tüntetése Budapesten

A sok munkanélküli a fővárosban deczember 21-én, szombaton este felé, rendőri engedélylyel tüntető körmenet rendeztek a város több fő utczáján. A munkások többször megtették már, hogy ezernyi számban összegyűlve vonultak végig a városon és táblákra fölírva hordozták körül a követeléseiket: *Általános választási jog - Nyolc óra munka - Munkát és jogot*- stb.

 

A rendőrség a tömeges felvonulásra ezuttal is megadta az engedélyt, de a tüntetés oly rombolásokkal járt, hogy valószinüleg ez volt az utolsó körmenet, miután a közbiztonságot és vagyont megtámadták. Mindenféle csőcselék csatlakozott a menethez, mely féktelenkedett s a mi a közelébe akadt – nevezetesen a kirakatokat – össze-vissza zúzta.


A munkanélküliek, hogy sanyaru helyzetüket nagy csapataikkal megmutassák, azért rendezték a tüntető körmenetet és a város külső részén, a Lehel utczában gyülekeztek, onnan indultak a város belsejébe, a Váczi-körutra, onnan be az Andrássy-utra s innen tovább az Erzsébet-körútra. Mind széles nagy utak, fényes kereskedésekkel, kapu nagyságu üveg kirakatokkal. A tüntetőkkel lovas- és gyalogrendőrök haladtak. A nagy tömeg *Munkát és kenyeret!* *Éljen e nemzetközi szocziáldemokráczia! * *Le az osztályuralommal!* kiáltozások között haladtak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98