Dtum
Login with Facebookk
1901 | Június

A délafrikai háboru újabb eseményei

A háboru újra éledt. A boerok a hosszas pihenőt, melyből Londonban az elcsüggedésre következtettek, a csapatok szervezésére használták, s most már mint támadók léptek föl. Csapataikat hónapok alatt sem tudták kiűzni az angolok Transzvál nyugati részéből, s Delarey május 29-én Johannesburg város külső részén támadta meg az angolokat.

 

Kitchener jelentéséből Londonban csak annyit hoztak nyilvánosságra, hogy az angolok vesztesége 174 halott és sebesült. Tehát nagyobb csata volt az angolok főhadiszállásánál. Dewett pedig csakugyan betört ujra a Fokföldre, állitólag 3000 emberrel, s igy a Fokföldön is ujra kitört a háboru.

 

A boerok a hosszu háboru alatt sok hadi tapasztalatot szereztek, a csapatok fegyelemhez szoktak, s nem csupán portyázó támadásokat intéznek. Fokföldön Kruitzinger boer vezér a tartomány közepén napok előtt többször támadt és sietve küldtek ellene angol csapatokat. Keleti Transzválban Botha van. Az ujabb harcztéri események következtében az angolok itt visszavonultak és Transzvál keleti és éjszaki része megszabadult az angoloktól.


Brüsszelbe, a Krüger környezetéhez érkezett tudósitások szerint még május 2-ikán Beyer és Breitenbachboer parancsnok Pretória közelében megverték az angolokat, a kik közül 49 elesett, 159 megsebesült, 600 fogságba esett és hat ágyut is elvesztettek. De a boerok e győzelméről semmi más hir nincs. Feltünő azonban, hogy az angol hivatalos jelentések, melyek a halottakról és sebesültekről adnak értesitést, gyakran közölnek oly napokról tömegesebb veszteséget, mely napokról semmi értesités nem mondja, hogy csata volt. A csatákról adott jelentések soha sem egyeznek a hadügyminisztérium által utólag közzétett elesettek és sebesültek névsorával.

 

A Johannesburg meletti csata
Május 31-én volt évfordulója, hogy az angolok bevonultak Transzvál legnagyobb városába Johannesburgba. Az angol parancsnokság ezt nagy bállal akarta megülni, s a városnak túlnyomó többségben levő angol lakossága is tüntetően készült ünnepelni.

 

De május 29-én a város melletti Blackfonteinban megjelent Delarey hadereje, és – mint Kitchener hivatalosan jelenti – megtámadta Divon tábornok seregét és kemény harczba keveredett vele, végre azonban az angolok visszaverték az ellenséget, a mely 35 halottat hagyott a csatatéren. Az angoloknak 174 halottjuk és sebesültjükvolt. Négy tisztjök is elesett. Ez angol vereség.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Boer előörsök Egy bomba-lövés áldozatai Lord Roberts és kisérete az asvogeli csata kezdetén
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98