Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1901 | Június

Boer látogatók Budapesten

A héten boer vendégek voltak Budapesten. Az egyik a hires Dewett boer vezér unokaöccse Dewett János, a ki 26 éves fiatal ember, a háboruban csapatot vezetett, de megsebesülvén, angol fogságba jutott, a honnan becsületszóra elbocsátották, hogy nem harczol tovább. Még akkor nem vitték a boer foglyokat Szent-Ilona szigetére, Ceylon szigetére, vagy máshová. Az ifjú Dewett Európába jött, itt felolvasásokat tart, s lelkesít a boerok mellett.

Vele jár Valentin kapitány, a ki hasonlón angol fogságba esett s becsületszóra bocsájtották szabadon. A harmadik báró Reibnitz, német ember, az Európában alakult egyik boer-barát egyesület elnöke.

 

Európában azért tesznek körutat, hogy a boerok iránt való rokonszenvet éleszszék, s a jótékonyságot igénybe vegyék a Transzválban és Oranje államban földönfutókká lett lakosok részére. Budapesten bizottság alakult már korábban a boerok iránt való részvét ápolására. Ez a bizottság fogadta az utazó boerokat, a kik junius 7-én érkeztek Budapestre.

 

Utczai falragaszok figyelmeztették a közönséget, s nagy tömegben is várta a közönség a boer vendégeket a keleti pályaudvarnál, ellepve jun. 7-én annak környékét és az onnan a Belvárosba vezető utczákat. A vendégek szállása az „Erzsébet” nevű belvárosi fogadóban volt. De félreértés történt. Nem a keleti pályaudvaron, hanem a nyugatin érkeztek meg Bécsből. A nyugati pályaudvarnál nem várta őket senki, a keleti pályaudvarnál összegyült tömeg pedig a hosszas várakozás után csalódva oszlott szét.

 

A fogadó-bizottság végre 9 órakor ráakadt a boerokra az „Erzsébet” fogadóban s ott köszöntötte őket, s nagy sokaságu közönség is ott éljenzett. A fogadó előtt zajos üdvözlések mentek végbe s aztán a vendégek kocsiban tettek körutat a városban, a hol az esti órákban is még mindig nagy sokaság köszöntötte őket. Esti 11 órakor lakoma volt az „Erzsébet” fogadóban, sok felköszöntővel.

 

Junius 8-án délelőtt a boerok elmentek a Dunapartra, ott megkoszoruzták Petőfi szobrát. „Dewett beszédét Szalay Károly, a református gimnázium tanára tolmácsolta magyarul. Dewettnek, - mondá – végtelen örömére szolgál, hogy koszorut helyezhet annak a lánglelkü harczosnak a szobrára, a ki szintén ugy küzdött hazájának szabadságáért, mint ott meszsze Dél-Afrikában a hazáját és szabadságát szerető boer-köztársaság. Boldog, hogy a magyarok olyan nagy érdeklődéssel viseltetnek irántuk. Kéri a magyarokat, tartsák meg rokonszenvüket minden esetben: akár jó, akár balsorsban fog végződni harczuk.”

 

Majd elmentek a muzeumba, az országos képtárba, és a városban kocsizást tettek, mindenütt a közönség barátságos üdvözlése közt. Délután a kerepesi uti temetőben Kossuth sírját koszoruzták meg. Itt is nagy közönség jelent meg.

Dewett itt lelkes beszéddel áldozott Kossuth emlékezetének.

Beszédében megemlitette, hogy milyen nagy nap lehetett az, a mely a magyar nemzet megváló atyját, a ki oly sokáig ette a számüzetés kenyerét, visszaadta a honi földnek! Hiszen neki köszönheti a magyar, hogy hazája föltámadt poraiból, mint a fönixmadár. Áldhatják érte a Gondviselést, hogy itt nyugszik az ország szivében, mert még a porai is mindenkor ébren tartják a nemzet szabadságszeretetét és lángra hevitik a népet. Nekik, boeroknak, is van egy ilyen öreg emberük („Éljen Krüger!” zugott rá a tömeg), a ki hazájától messze ontja hazafiui könnyeit. Egyetlen szava fegyverbe állitotta hüséges népét. Szerencsétlen hazájának nincs már egyebe, csak ez az aggastyán, a ki azonban halk szóval is erősen megdobogtatja népének a szivét. Ha nem is élne már, emlékezete akkor is fölgyujtaná a szabadság lángját. Hiszi, hogy ők is épen ugy kivivják hazájuk függetlenségét, mint a nemes magyar nép. Végtelen hálát mond a Gondviselésnek, hogy eljöhetett a sirhoz, hogy leteheti a Halhatatlan örök nyugvóhelyére nemzete koszoruját.

 

Junius 9-ikén vasárnap volt a látogatás főrésze, népgyülés az ugynevezett Tattersallban, egy nagy fedett helyiségben, a hol ezrek gyültek össze. A kivonulás magyar, transzváli és oranjei zászlók alatt történt. Az óriási nép előtt Dewett hollandi nyelven adta elő a háboru eredetét, annak folyását, az angolok kegyetlenkedéseit s hogy a boerok az utolsó emberig harczolni fognak. Végül éltette a vitéz magyar nemzetet, mely századokon át hősileg küzdött szabadságáért, függetlenségéért.

A szónoki hévvel elmondott beszédet Szalay Károly tanár tolmácsolta magyarul, a mi nagy lelkesültséget keltett. A népgyülés ezután tiltakozott a boerok ellen folytatott igazságtalan irtó harcz ellen s üdvözletet küldtek Hágába Krüger elnöknek.

 

A népgyülésen gyüjtést rendeztek a háború sanyaruságának enyhitésére. Másnap a boerok pihentek, s délután lelkes tüntetések közt utaztak el Berlinbe. A magyar közönséghez intézett forró köszönettel távoztak el, kijelentvén, hogy az itt tapasztalt nagyszerü fogadtatást soha el nem felejtik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Boer vendégek és a fogadóbizottság De Wet András boer parancsnok De Vallentin Vilmos boer vezérkari kapitány
HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Kossuth Ferenc meghalt Kossuth Ferenc meghalt
Az egész országot megrenditette az a fájdalmas hir, hogy Kossuth...
Két vitéz váltója miatt vasárnap letartóztatták Budapesten vitéz Szentmarjay Tibor gépügynököt Két vitéz váltója miatt vasárnap letartóztatták Budapesten vitéz...
A budapesti főkapitánysághoz még szombaton este távirat érkezett a...
Állandó színház Egerben Állandó színház Egerben
Augusztus 20-ikán avatták föl Egerben az új színházat, mely a Hunyadi...
A háboru lelki fegyverei A háboru lelki fegyverei
Talán sohasem akadt a békének annyi apostola mint a legutóbbi...
Játékszabályváltozás nem igen lesz az idén sem Játékszabályváltozás nem igen lesz az idén sem
Az angol szövetség juniusi közgyülésén fogják tárgyalni Walesnak azt...
Havazás közben rekordot javított Zabala Havazás közben rekordot javított Zabala
Juan Zabala argentínai olimpiai bajnok, aki hónapok óta...
Világitó-torony Világitó-torony
Az angol partok mentén több világitó-torony van. A tenger...
Vilmos császár volt soffőrje elmondta egy francia lapban, hogy a császár a föllázadt katonáktól remegve menekült és sirva lépte át a holland határt Vilmos császár volt soffőrje elmondta egy francia lapban, hogy a...
A nyugati fronton tizenegy évvel ezelőtt létrejött fegyverszünet...
A Dunagőzhajózási uj igazgatója A Dunagőzhajózási uj igazgatója
A Dunagőzhajózási Társasággal kapcsolatban az utóbbi időben...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98