Dtum
Login with Facebookk
1901 | Március

A fiumei ügy rendezése

Fiumében már évek óta ideiglenes állapotok uralkodtak; e helyi hatóság működése megakadt, mert a magyar kormány a városi hatóság (raprezantanza) önkormányzati követeléseit nem találta összeegyezhetőnek a magyar állam tekintélyével.

 

Az utóbbi időkben ennek a viszálynak kiegyenlitése is megkezdődött. A városi hatóság bizottsága ismét megalakult, az új polgármester, Mayländer az esküt letette, a mit előbb vonakodott megtenni. Széll Kálmán miniszterelnök pedig a képviselőház február 23-iki ülésén benyujtotta a törvényjavaslatot, mely Fiume közigazgatását szabályozza.

 

Fiume sérelmesnek tekintette, hogy közigazgtási ügyekben az első felebbezésre nincs helybeli hatósága, ha pedig a magyar közigazgatási bizottságok mintájára állitnak ott föl közigazgatási bizottságot, ebbe magyarul értő tagokat kell választani, mert a legfelsőbb, a harmadik foku bíróság Budapesten székel.

 

Széll a kényes ügyet úgy intézte el, hogy Fiuméban csakugyan nem lesz közigazgatási bizottság, hanem teendőit ráruházta a magyar kormány fiumei képviselőjére, a kormányzóra, a ki mellé négy tagu kormányzói tanácsot szervezett. Ez a testület magyar nyelven tárgyal és magyar nyelven vezeti jegyzőkönyveit.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Fiumei móló Fiume látképe
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98