Dtum
Login with Facebookk
1900 | Március

Fiumei küldöttség Budapesten

A képviselőházban a fiumei állapotokról a mult napokban nyilatkozott Széll Kálmán miniszterelnök.

Fiuméban, hol magyar törvények életbe léptetése ellen pár év óta nagy ellenszegülés mutatkozott, a miniszterelnök legutóbbi beszédét alkalmasnak találták arra, hogy az ott jelzett nyomon Fiume önkormányzata ismét a rendes utjára juthasson, s a polgárság küldöttséget választott, hogy Széll Kálmánnak köszönetet mondjon.

 

A küldöttség vezetője Maylender volt, ugyanaz, kinek polgármesterré választását még nem oly rég nem erősítette meg a kormány, midőn a városi képviselő testületet is feloszlatta.

Márczius 5-ikén érkezett Budapestre, s gróf Batthyány Tivadar, a város országggyűlési képviselője vezette a miniszterelnök elé. Gróf Batthyány Tivadar megköszönte a miniszterelnöknek azokat a nyilatkozatokat, a melyeket a képviselőházban Fiume önkormányzatáról tett. Kérte a miniszterelnököt, hogy rendelje el a városi képviselőválasztásokat, hohgy a közigazgatás a helyes mederben újra megkezdődhessék.

 

Széll Kálmán miniszterelnök erre körülbelül a következőket válaszolta:

Örömmel üdvözli a megjelenteket. Hozzá mindenki jöhet, kinek valami mondanivalója van. Pártokat Fiumében nem ismer, de ismeri Fiume lakosságát, ismeri azt a közjogi viszonyt, mely Fiumét Magyarországhoz fűzi. A beszéd, a melyet Fiumének szónoka mondott, visszhangja annak a beszédnek, melyt ő mondott a képviselőházban. Örömmel látja, hogy megértették egymást.
Ennek a megértésnek azonban egy föltétele van. Helyezkedjenek a fiumeiek a közjogilag egyedül helyes álláspontra, arra tudniillik, hogy a magyar állam hatalmából nem lehet engedni.

 

A miniszterelnök azután kijelentette, hogy neki biztositékot kell kapnia Fiume részéről a kezdeményezés sikeres megoldására, mert e nélkül nem fog további lépéseket tenni.

Ez nem akar fenyegetés lenni, de mert a törvényes szemponton nem szabad tágítani, elvárja, hogy Fiume részéről biztositékot kap, hogy ott az állam hatalmát a jövőben minden téren és tekintetben tisztelni fogják, mert csak igy lehet a jövőben a továbbiakról beszélni. A hivatalos tisztelgés után Széll miniszterelnök magánkihallgatáson fogadta Maylendert és Fiume több vezérférfiát.

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Pannonia gőzös Fiume kikötőjében Fiumei móló Fiume látképe Üdvözlet Fiuméból
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98