Dtum
Login with Facebookk
1901 | November

A műcsarnok kiállításán megkoszoruzott képek

A képzőművészeti társulat választmánya nov. 23-iki ülésén foglalkozott azzal az esettel, hogy az egyetemi ifjuság *Szemere asztaltársasága* babérágat tűzött a műcsarnok kiállításán oly művekre, melyek művészei iránt a hazai irány műveléseért kívánt elismerést nyilvánítani. Az ülés gróf Andrássy Tivadar elnöklésével ment végbe.


Benkő Kálmán, a társulat igazgatója előadta, hogy az igazgatóság, a mikor a koszoruzást megengedte, tette ezt azért, mert az arra vonatkozó kérelem megtagadására a kiállítási szabályzatban elegendő okot nem talált, s mert abban irányzatosságot nem látott.

 

Az utólag fölmerült félreértések magát az igazgatóságot is meggyőzték arról, hogy hasonló esetek elkerülése és a társulat kiállításain a művészi szempontoknak föltétlen megóvása végett a kiállítási szabályzat kiegészítésre szorul és azért az igazgatóság nevében a következő rendelkezést indítványozta: *Kiállított műtárgyakon a kiállítás egész folyama alatt a pályadíjakra és pályázatokra, ugyszintén az eladásra vonatkozó és a kiállítás hivatalos intézőségétől, illetőleg jury-jétől eredő felírásokon és jelzéseken kívül semmi más felírás, jelzés vagy jelvény nem alkalmazható.*

 

Kacziány Ödön nem helyeselte az igazgatóság eljárását, dr. Diener Dénes József pedig azt indítványozta, hogy a választmány fejezze ki sajnálkozását a történtek fölött. Ezt az indítványt azonban nem fogadták el. Berzeviczy Albert alelnök Benkő indítványának az elfogadását ajánlotta. A választmány elfogadta az indítványt.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Magánkoszorúk
Kántor Judit

Nagy társadalmi érdeklődés kísérte a századelő kulturális rendezvényeit. A nagyszámú közönség túl a műélvezeten találkozások helyszínévé tette a megnyitókat.

 

A fényes ékszerek, ragyogó ruhaköltemények sokasága megfelelt egy avantgárd divatbemutatónak is. (Ha már láttunk ilyet, az nem a véletlen műve!) A kiállított műtárgyakon, a kötelező felírásokon túl az árak is feltüntetésre kerültek.

 

A Műcsarnok kiállításának 1901-es megrendezésekor a „Szemere asztaltársaság” döntést hoz a megkoszorúzott képekről. A megnyitó előtt a kirakott jelzéseket sokan nem helyeselték. A minősítés egy szűkebb kör döntése, így ez nem lehet egyenrangú más, már elfogadott elismerésekkel.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szappanos Galéria A Műcsarnok téli kiállitásának falragasza
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98