Dtum
Login with Facebookk
1902 | Április

Husvét a főváros utczáin.

Mindig nagyon mozgalmas az élet a szép Budapest utczáin, de mégis tán legélénkebb így husvét tájban. Nagy tömegekben tódul a nép mindenfelől a templomokba, vagy onnan haza, mindenki igyekszik a kezdődő tavasz verőfényes napját élvezni; sokan pedig a rajtuk pompázó legújabb divatú ruhát, kalapot óhajtják bemutatni a világnak.


Már az ünnepet megelőző napokon feltünően népesek lesznek az utczák. A boltok kirakatai egészen levetkőzik rendes képüket, nevezetesen a csemege- és játékszerkereskedések, melyek naptár nélkűl is biztosan jelzik, hogy ime, itt a husvét!

 

A kirakatok nagy üvegtáblái mögűl mindenünnen rengeteg mennyiségű, mindenféle szinű és nagyságú tojások, tojásalakú dobozok csillognak ki, tevék, gólyák s más effélék társaságában, sok édes vágyódást, nagy gyönyörűséget keltve a fővárosi gyermekek szívében. Ezek pótolják náluk a szabad, nyilt, virágos mező gyönyörűségeit.


Az ékes tojásokkal vetekednek népszerűségben a csemegeüzletek hatalmas sonkakirakatai. Soha ennyi pirosra füstölt reme sonkát egy rakáson! Bár sajnos, hogy ezek nagy része is külföldről- Prágából- kerűlt, csak itt-ott szerénykedik egy-egy kassai, vagy debreczeni. Mindazonáltal a külföldi vendégeknek nagyszámú, lelkes bámulói akadnak.

 

Nem gyermekek és fiatal mamák ugyan, hanem jól táplált elegáns urak és úrnők, azután kevésbbé elegáns és kevésbbé jól táplált tisztelői a sonkának. Amazok elégedett arczczal be is lépnek a boltba, de bizony emezek megelégesznek az üvegen át való gyönyörködéssel; sorra nézik valamennyit, azután egyet sohajtanak s odább mennek- egy másik sonkakirakathoz.


A virágáruló leánykák is fokozott buzgósággal kinálgatják most virágaikat a népesebb utczák sarkán, hiszen tavasz van, husvét van s ilyenkor még tán az is megvesz egy-egy csokrot búfelejtésűl, a ki a prágai sonkában csak az üvegen át gyönyörködhetik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98