Dtum
Login with Facebookk
1902 | Április

Forrongás a Balkánon

Maczedóniára régen rávetette szemét Bulgária. Azon dolgozik, hogy a szultánnak ez a tartománya Bulgáriához csatoltassék. Ez nemzeti ügy Bulgáriában, s a bolgár kormány évek óta jóakaró
nembánomsággal türi, hogy Szófiában ott székel a forradalmi maczedon bizottság, mely szakadatlanul izgatja a maczedóniai bolgárokat, ellátja fegyverekkel, s mindenféle erőszakos módon gyüjt és zsarol pénzt a lázitásra. Maczedóniában azonban görögök, szerbek, oláhok és törökök olyan számban laknak, hogy ott semmi esetre sem a bolgároké a többség. Maczedóniának Bulgáriához csatolása tehát sértené Görögországot, Romániát és Szerbiát.

 

A bolgár bandák izgatása ujra megkezdődött és Maczedóniában véres zavargások törtek ki. A porta katonaságot küldött. Ha a hatalmak bele nem avatkoznak, könnyen elbánik az egész lázongással. Oroszország és Ausztria-Magyarország, melyek a Balkán-dolgokra évek előtt megegyeztek egymással, a bolgár kormányt megintették, hogy nyugton maradjon, a portát pedig felszólitották, hogy nyomja el a forrongást.


Albániában is kitört a zavargás. Albánia önálló fejedelemség akar lenni. Ezt a törekvést az olaszok is pártolják, mert a Balkánon Albánia olasz befolyás alá kerülhetne közelségénél fogva. Van már három trónkövetelő is, a kik azt állitják, hogy Hunyadi János vitéz szövetségesének, Kasztriota Skander bégnek utódjai. Egyelőre az olaszországi levéltárakban kutatnak, hogy jogaikat bizonyitsák. Berlinben azt tartják, hogy a balkán-félszigeti helyzet nem ad okot aggodalomra.

 

Az albán zavarok nem haladják meg annak a mozgalomnak a mértékét, mely ott midnen tavaszszal megujul. A határon van elég török katonaság, hogy az esetleges betörést Szerbia vagy Bolgárország felől megakadályozza. A franczia lapokban közölt riasztó hirek mind nagyon tulzottak voltak. A porta már megkezdte annak az intézkedésének a végrehajtását, hogy Maczedónia veszélyeztetett helyiségeiben legalább 20-20 főnyi csapatokat helyez el. Ezt az intézkedést elegendőnek tartják a nyugalom biztositására.

A maczedóniai mozgalmak
A bolgár bandák a határszéli helységeket föllázitották. Ezek a Szarafov vezetése alatt müködő maczedón bizottság bandái. Mintegy tizennégy jól felfegyverzett bolgár rablóbanda betört Maczedóniába. Kjerecz mellett török katonák rálestek egy 200 tagból álló rablócsapatra és miután néhány rablót agyonlőttek, a többit elfogták. A rablók mindenfelé nagy kegyetlenkedést visznek véghez. De a török csapatok nyomukban vannak és remélhetőleg mielőbb ártalmatlanná teszik őket. A porta Szarafov Boris és Delcsev kérzrekeritésére nagy jutalomdijat tüzött ki.Van sok helybeli banda is Maczedóniában. A szloniki-i vilajetben 28 forradalmi banda mozgolódik. Eddig rendszerint 10-15 tagból állt ilyen banda, most azonban jóval nagyobb a fegyveresek száma. Egy részük Bulgáriából jött át, a másik rész benszülöttekből bolgár forradalmárok vezetése alatt. A lakosságból pénzt gyüjtenek a közeli fölkeléshez.

 

A török kormány sem tétlen; a tartományban katonaság czirkál és a megbizhatatlan keresztény falusi rendőrök helyébe kiszolgált mohamedán altiszteket küld. A katonság már több helyen összetüzött a forradalmi bandákkal. Mindkét félnek több halottja volt. A bolgár elesettek között a szófiai forradalmi bizottság egy futárja volt, a kinél nagy fontosságu adatokat tartalmazó levelet találtak. A levél a szalonikii bizottság egy tagjának szólt. A fölkelőknél sok Mannlicher-puskát látni látni. Köztudomásu dolog, hogy néhány évvel ezelőtt szétosztottak már a fölkelők között ezer bolgár Mannlicher-fegyvert. Ez magában teljes bizonyság annak, hogy Bulgáriából rendszeresen folyik a forradalom előkészítése.

Albánia forrongása
Az olasz lapok valóságos harczokról adnak hírt, melyeket az albánok vivtak török csapatokkal. De ezek a hirek tulzottak. Szintén olasz lapok jelentik, hogy Montenegró teljes hadi fölszerelésben vonja össze csapatait a határon. A montenegrói határon Kolasin mellett, véres összeütközés volt szerb és albán csapatok közt. A szerbek Szerbiából jöttek, a honnan fegyvert és lövőszert is csempésztek a határon. Ennek következtében a fölkelés veszedelme fenyegeti a koszovói vilajetet és attól félnek, hogy a fölkelés nagy terjedelmet fog ölteni. Április 5-ikéről azt jelentik, hogy a török csapatok szétverték az albán bandákat és a szerb határt folyton őrzik. Az orosz, olasz és osztrák-magyar konzulok teljes egyértelműséggel járnak el és ennek köszönhető, hogy a nyugalom mihamarabb helyre fog állani.

Szerbia szaporitja hadseregét
Szerbiában a béke idején fegyverben elvő hadsereget 12,000-ről fölemelték 27,000 főre. Szerbia eddig sem birta hónapokig fizetni a legénységet és tiszteket.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98