Dtum
Login with Facebookk
1902 | Április

Forrongás a Balkánon

Maczedóniára régen rávetette szemét Bulgária. Azon dolgozik, hogy a szultánnak ez a tartománya Bulgáriához csatoltassék. Ez nemzeti ügy Bulgáriában, s a bolgár kormány évek óta jóakaró
nembánomsággal türi, hogy Szófiában ott székel a forradalmi maczedon bizottság, mely szakadatlanul izgatja a maczedóniai bolgárokat, ellátja fegyverekkel, s mindenféle erőszakos módon gyüjt és zsarol pénzt a lázitásra. Maczedóniában azonban görögök, szerbek, oláhok és törökök olyan számban laknak, hogy ott semmi esetre sem a bolgároké a többség. Maczedóniának Bulgáriához csatolása tehát sértené Görögországot, Romániát és Szerbiát.

 

A bolgár bandák izgatása ujra megkezdődött és Maczedóniában véres zavargások törtek ki. A porta katonaságot küldött. Ha a hatalmak bele nem avatkoznak, könnyen elbánik az egész lázongással. Oroszország és Ausztria-Magyarország, melyek a Balkán-dolgokra évek előtt megegyeztek egymással, a bolgár kormányt megintették, hogy nyugton maradjon, a portát pedig felszólitották, hogy nyomja el a forrongást.


Albániában is kitört a zavargás. Albánia önálló fejedelemség akar lenni. Ezt a törekvést az olaszok is pártolják, mert a Balkánon Albánia olasz befolyás alá kerülhetne közelségénél fogva. Van már három trónkövetelő is, a kik azt állitják, hogy Hunyadi János vitéz szövetségesének, Kasztriota Skander bégnek utódjai. Egyelőre az olaszországi levéltárakban kutatnak, hogy jogaikat bizonyitsák. Berlinben azt tartják, hogy a balkán-félszigeti helyzet nem ad okot aggodalomra.

 

Az albán zavarok nem haladják meg annak a mozgalomnak a mértékét, mely ott midnen tavaszszal megujul. A határon van elég török katonaság, hogy az esetleges betörést Szerbia vagy Bolgárország felől megakadályozza. A franczia lapokban közölt riasztó hirek mind nagyon tulzottak voltak. A porta már megkezdte annak az intézkedésének a végrehajtását, hogy Maczedónia veszélyeztetett helyiségeiben legalább 20-20 főnyi csapatokat helyez el. Ezt az intézkedést elegendőnek tartják a nyugalom biztositására.

A maczedóniai mozgalmak
A bolgár bandák a határszéli helységeket föllázitották. Ezek a Szarafov vezetése alatt müködő maczedón bizottság bandái. Mintegy tizennégy jól felfegyverzett bolgár rablóbanda betört Maczedóniába. Kjerecz mellett török katonák rálestek egy 200 tagból álló rablócsapatra és miután néhány rablót agyonlőttek, a többit elfogták. A rablók mindenfelé nagy kegyetlenkedést visznek véghez. De a török csapatok nyomukban vannak és remélhetőleg mielőbb ártalmatlanná teszik őket. A porta Szarafov Boris és Delcsev kérzrekeritésére nagy jutalomdijat tüzött ki.Van sok helybeli banda is Maczedóniában. A szloniki-i vilajetben 28 forradalmi banda mozgolódik. Eddig rendszerint 10-15 tagból állt ilyen banda, most azonban jóval nagyobb a fegyveresek száma. Egy részük Bulgáriából jött át, a másik rész benszülöttekből bolgár forradalmárok vezetése alatt. A lakosságból pénzt gyüjtenek a közeli fölkeléshez.

 

A török kormány sem tétlen; a tartományban katonaság czirkál és a megbizhatatlan keresztény falusi rendőrök helyébe kiszolgált mohamedán altiszteket küld. A katonság már több helyen összetüzött a forradalmi bandákkal. Mindkét félnek több halottja volt. A bolgár elesettek között a szófiai forradalmi bizottság egy futárja volt, a kinél nagy fontosságu adatokat tartalmazó levelet találtak. A levél a szalonikii bizottság egy tagjának szólt. A fölkelőknél sok Mannlicher-puskát látni látni. Köztudomásu dolog, hogy néhány évvel ezelőtt szétosztottak már a fölkelők között ezer bolgár Mannlicher-fegyvert. Ez magában teljes bizonyság annak, hogy Bulgáriából rendszeresen folyik a forradalom előkészítése.

Albánia forrongása
Az olasz lapok valóságos harczokról adnak hírt, melyeket az albánok vivtak török csapatokkal. De ezek a hirek tulzottak. Szintén olasz lapok jelentik, hogy Montenegró teljes hadi fölszerelésben vonja össze csapatait a határon. A montenegrói határon Kolasin mellett, véres összeütközés volt szerb és albán csapatok közt. A szerbek Szerbiából jöttek, a honnan fegyvert és lövőszert is csempésztek a határon. Ennek következtében a fölkelés veszedelme fenyegeti a koszovói vilajetet és attól félnek, hogy a fölkelés nagy terjedelmet fog ölteni. Április 5-ikéről azt jelentik, hogy a török csapatok szétverték az albán bandákat és a szerb határt folyton őrzik. Az orosz, olasz és osztrák-magyar konzulok teljes egyértelműséggel járnak el és ennek köszönhető, hogy a nyugalom mihamarabb helyre fog állani.

Szerbia szaporitja hadseregét
Szerbiában a béke idején fegyverben elvő hadsereget 12,000-ről fölemelték 27,000 főre. Szerbia eddig sem birta hónapokig fizetni a legénységet és tiszteket.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az osztrák gyujtóadó és a magyar gyufaipar Az osztrák gyujtóadó és a magyar gyufaipar
Az osztrák gyujtóadóra vonatkozó végrehajtási rendelet kimondja, hogy...
A Cambridge-nyolcas két méterrel előzte meg a Hungáriát A Cambridge-nyolcas két méterrel előzte meg a Hungáriát
Haragos szél borzolja a Duna felszínét. A Margit-sziget pesti...
Sigray és Rassy követelik a kormány külpolitikájának megváltoztatását Sigray és Rassy követelik a kormány külpolitikájának...
Elsőnek gróf Sigray Antal tartotta meg beszámolóbeszédét: - Helyes...
Thúry Zoltán összes művei Thúry Zoltán összes művei
Magyar írónak lenni még ma is nem egyéb, mint leplezett vértanúság....
Legitimista zászlóbontó nagygyűlés Szegeden Legitimista zászlóbontó nagygyűlés Szegeden
Vasárnap délelőtt 11 órakor tartotta meg Szegeden a Griger Miklós...
Charlie Chaplin válása Charlie Chaplin válása
Az egész filmvilág Chaplinről beszél, mert – mint lapunk multheti...
A bűnügyi osztálysorsjáték
A bűntettek megelőzésének újfajta módját mutatjuk itt be, melyet az...
Ismeretlen kincsek Budapesten Ismeretlen kincsek Budapesten
Egy parányi délamerikai országnak – Uruguai köztársaságnak...
Az USA új elnökének első nyilatkozata Az USA új elnökének első nyilatkozata
Truman, az USA új elnöke eskütétele alkalmával kijelentette, hogy 1....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98