Dtum
Login with Facebookk
1901 | Június

A delegácziók Bécsben - a hadügyi kiadások

A magyar delegáczió hadügyi bizottsága május 29-ikén kezdte tárgyalni a hadügyi költségvetést. A bizottság tagjai fölvetették a kétéves katonai szolgálati időt, a hadsereg számának szaporitását, a magyar ipar részesedését a fölszerelésben és ellátásban.


A május 29-iki bizottsági ülésen Szilágyi Dezső elnökölt, a Munnich Aurél mint előadó ismertette a hadügyi költségeket.
Ugron Gábor abból a körülményből, hogy most nem növekedtek a költségek, csak azt látja, hogy az éhes tigris is visszahuzódik előbb, hogy aztán annál nagyobbat ugorhasson. Majd fizetünk a jövő évben. A kétéves szolgálati időről kér felvilágositást. Tervezik-e ezt, vagy nem? Az uj ágyuk ügye miben van? Még mindig próbálnak? A delegáczió nyilt ülésén szól bővebben ezekről, valamint az egyes ezredek elhelyezéséről, melyek közül többet idegen helyre visznek, s a hadügyi kormány nincsen tekintettel arra, hogy a magyar századok lehetőleg Magyarországon legyenek elhelyezve, a mint azt az ország törvényei megkivánják. Tájékoztatást kiván az iskolai és a harczászati czéllövésről. Azzal a pár tölténnyel, a melyet a katona évenként ellő, a katonát a czéllövésben lehetetlen kiképezni.


A delegáczió üléseiben a lefolyt héten aránylag legnagyobb jelentőségük voltak Kállay közös pénzügyminiszter felvilágositásai a bosnyák ügyekről.

Nem sokára húsz éve lesz, hogy Kállay Bosznia és Herczegovina kormányzatát vezeti s még soha sem szólott oly részletesen az ottani állapotokról, mint a jelen alkalommal. S nyilatkozata a magyar delegátusok aggodalmait eloszlatta s őket arra biztatta, hogy elismerést szavaztak a közös pénzügyminiszternek sikeres müködéseért.

Ismételve utalás történt arra, hogy mily kevés része van a magyarságnak a természeti kincsekben gazdag Bosznia és Herczegovina politikai kormányzásában s gazdasági feltárásában. Kállay szinte rámutatott erre a sajnos körülményre, mely annál lehangolóbb, mivel e tartományok sokkal inkább kezeügyébe esnének Magyarországnak, mint Ausztriának. De hát a magyar inkább vándorol Amerikába vagy Romániába, mint a közel fekvő Boszniába s még tisztviselőnek sem szeret oda menni.

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98