Dtum
Login with Facebookk
1902 | Február

Hamis híradás a kamatokról

Budapest, 1902. február 3.

Az Osztrák-magyar bank legutóbbi főtanács ülésének azon egyhangu megállapodása, hogy a kamatláb leszállitásáról való döntést egyelőre elhalasztja; nagy meglepetést keltett mindenütt és mert nem várták a legkülönbféle megitélésben, sőt egyenesen megtámadásban is részesült. A támadások igaztalanok voltak. 

Ezen igaztalan támadások közül is kiválik, mint legigazságtalanabb, a „Hazánk” cimü napilap (s) jelü „szakirójának” e heti cikkelye.
A cikk  „A bankkamatláb és a betétek kamatlábja” sokat igérő cime alatt jelent meg, de a cimben jelzett kérdésről semmit sem ir, ellenben tényeket hamisit meg és e meghamisitott tényekre hihetetlenül naiv és hamis következtetéseket épit föl. 

Azt irja ugyanis a társadalmi és gazdasági reakciót több jóakarattal, mint hozzáértéssel szolgáló ezen lap –
hogy „már a mult alkalommal (?) szóba jött a bank főtanácsában a kamatláb-leszállitása s ekkor a többség azt mondotta, hogy várjuk meg, mit csinál az angol bank”, - hogy az „alapszabályok irják elő az egységes kamatlábat”, hogy a „kormányoknak egyáltalán nem kellett volna megengedni azt, hogy az osztrák-magyar bank a nyilt piacon leszámitoljon, mert a statutumok ezt nem engedik meg”, s végül, hogy az Osztrák-Magyar Bank a kamatláb leszállitását „megint elnapolta az ultimo utánra azzal az érveléssel, hogy akkor elesnék attól a nyereségtől, amely az ultimo előtt beözönlő váltók 4%-os leszámolásából eredne.”

Ezekre az állitásokra mondottuk azt, hogy meghamisitásai a tényeknek.
Konstatáljuk a hamis állitásuk sorrendjében, hogy a főtanács semmiféle előző ülésében nem foglalkozott a kamatláb leszállitásának kérdésével, nem annál kevésbé, mert akkor, a mikor a „H-k” saját külön értesülése szerint a főtanács „többsége” a 2H-k”-ban reprodukált klasszikus mondást megeresztett volna, a kamatláb mérséklésének kérdése nemcsak nálunk, de még Berlinben és Londonban sem volt aktuális.

A mi pedig a „többségre” vonatkozó megjegyzést illeti, legyen szabad a „H-k” cikkirójának megsugnunk azt, hogy a főtanács ugy a nyiltpiaci eszkompt fölvételére, valamint legutóbb a kamatláb leszállitásának elodázására vonatkozó határozatot egyhangulag hozta meg, pedig éppen az utóbbi határozat meghozatalakor hat magyar és csak négy osztrák főtanácsos volt jelen. S ugyebár, azt a „H-k” cikkirója is megfogja engedni, hogy az a hat magyar főtanácsos, egytől-egyik kereskedelmi és ipari életünk kiválóságai, a magyar gazdaság szükségletét legalább is annyira ismeri, mint a „H-k” cikkirója. 

Fölösleges cáfolni azt az állitást, hogy a nyiltpiaci eszkomptot a statutumok nem engedik meg.
Tudja mindenki, talán még a „H-k” czikkirója is – akinek azonban most szüksége volt arra, hogy ne tudja – hogy a statutumok igenis megengedik a váltóleszámitásnak ezt a módját, csak a két kormány hozzájárulásához kötik, a mit tudvalevőleg ezuttal is kikért a jegybank vezetősége, hiszen maga a „H-k” is megirta volt, hogy Pranger vezértitkár itt járt január elején.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Leszámítolás
Szabóné Fricska Anna

Az értékpapírok között igen elterjedt volt a váltó használata, viszonylagos egyszerűsége és elérhetősége tette népszerűvé.

 
A váltó forgatható értékpapír,  kiállítója vagy  elfogadója  kötelezettséget vállal  arra, hogy a váltón szereplő összeget meghatározott helyen és időben saját maga (vagy egy harmadik fél) fogja megfizetni. A váltót lejárat előtt is meg lehet venni, ilyenkor az esedékességig járó kamatot felszámítják, ez az ún. leszámítolás (a szövegben: eszkomt). 


A Hazánk c. napilapnak a kamatláb mérsékléséről közzé tett hamis hírét azért tartja károsnak az újságíró, mert a tanács  „megint elnapolta az ultimo utánra azzal az érveléssel, hogy akkor elesnénk attól a nyereségtől, amely az ultimo előtt beözönlő váltók 4%-os leszámolásából eredne.” (a lejárat napja az ultimó)


A kamatok mérséklése egyébként lendületet adna a kihelyezendő hitelek piacának, ez recessziós időszakban a gazdasági befektetéseket ösztönzi.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Osztrák-Magyar Bank Osztrák-Magyar Bank
Cikk-ajánló
Dutka Ákos új verseskönyve Dutka Ákos új verseskönyve
Külsőre is szép könyv, dicsérete a vidéki nyomdának, a melyben...
Török ambíciók és sikerek (bukás előtt) Török ambíciók és sikerek (bukás előtt)
A teljes világháborús katonai vereség küszöbén sem lankadta a...
Papp Ferencz, a budapesti tolvaj Amerikában
Papp Ferencz, ki Budapesten az őszszel Kapatics levélhordó táskájából...
Az Universal-film 1935-36. első félévi produkciója
Siegler Frigyes, az Universal-film r.-t. igazgatója e héten tette...
A római ghetto A római ghetto
Alighogy az ember befordul a római ghettóba, máris meglepetés éri. Az...
A Fővárosi Kerékpár-Egylet nemzetközi versenye. A Fővárosi Kerékpár-Egylet nemzetközi versenye.
Lélekemelő esemény színhelye volt folyó hó 8-án a...
Bud pénzügyminiszter az exportban bevezeti a forgalmiadó-visszatéritést Bud pénzügyminiszter az exportban bevezeti a...
Bud János pénzügyminisztert az utóbbi időben erősen támadták az...
Az új sebészeti klinika Az új sebészeti klinika
Nem régiben egy új sebészeti klinika nyilt meg Budapesten s benne oly...
Osvát Ernő titkaiból Osvát Ernő titkaiból
A múlt század elején Kazinczy és az akkori nyugatosok sokat...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98