Dtum
Login with Facebookk
1902 | Január

Ristori Adelaide babérkoszorúja

Ristori Adelaide babérkoszorúja

Róma központi részének egyik keskeny utczájában, a Santa Maria in Monterone templom mellett egy dísznélküli külsejű házban lakik most, megérve nyolczvanadik évét, Olaszországnak s egyuttal az egész világ szinművészetének legnagyobb tragikája, Ristori Adelaide, férje révén Capranica del Grillo marquisné.

 

Öregkora daczára is teljesen ép testi és szellemi erőben él a köztiszteletű matróna, a ki Margit özvegy királynőjének mondhatni bizalmas barátnője. A mint egykor a művészetnek élt s ennek erejével bámulatba ejtette az egész világot: úgy most, élte alkonyán is mások jóvoltán fáradozik a jótékonyság terén és nincs az a jótékony mozgalom Rómában, melyhez hozzá ne járúlna s nincs szűkölködő, a ki hiába fordúlna hozzá segélyért.


Most január 29-én töltötte be nyolczvanadik évét s ez alkalomból mindenfelől a tisztelet nyilvánulásai szálltak felé, uralkodók küldötték neki emlék-ajándékaikat, az olasz nemzet pedig mint újabb kora egyik legnagyobb nőalakját ünnepli.

 

Az olasz félsziget összes nagyobb szinházaiban ünnepi előadások voltak ez alkalommal, melyek jövedelmét a nagy művésznő saját kivánsága szerint nyomorba jutott olasz művészek segélyezésére fordították. Tömérdek album, virág-adomány és más emléktárgy között, melyeket Ristori születése napján kapott, legszebb alkalmi ajándék volt a drámai művészetek előmozdítására alakúlt társaságé: egy művészi ezüst babérkoszorú, melynek minden levelére hosszú és dicső művészi pályájának egy-egy emlékezetes napja volt rávésve.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98