Dtum
Login with Facebookk
1902 | Július

A görögök gyakorlatai

Az ókor gyermekvilága semmivel sem különbözött a jelenkorétól. A gyermekvilág játékai többé-kevésbé minden népnél, minden korban ugyanazok.

 

Az ókori gyermekek ép ugy nyargaltak vesszőparipákon, akárcsak a mieink, a deszkán éppen ugy hintáztak, még a leányok is, mint manapság. Labdajáték, kötélhuzás, birkózás, futás, ugrás stb. éppen olyan kedvelt gyakorlata volt az ifjuságnak akkor is, mint mostan.

 

A gyakorlatok tanításánál az ifjuság korához alkalmazkodva, óvatossággal jártak el, a gyengébbek és fiatalabbak könnyebb, az erősebbek és idősebbek nehezebb gyakorlatot végeztek, rendesen a nap délutánján. Kimerülésig senkinek sem volt szabad gyakorolni, sőt megkívánták, hogy bizonyos könnyedséggel dolgozzanak. Mindenkire a tornatanítók (paidotribosz) és gimnaszták felügyeltek, a kik nagy különbséget tettek az ifjak és a férfiak gyakorlatai között.


A görögök gyakorlatai voltak: futás, ugrás, birkózás, gerely-, (kopja) vetés és korong- (diszkosz-) dobás, melyeket együttvéve ötös-gyakorlatnak (pentathlon) neveztek.


E gyakorlatok mindegyikének fontos szerep jutott a testnevelésben s összegében is, mint látjuk, az egész test arányos képzésére szolgáltak s egyuttal harczászati szempontból is egyformán szükségesnek tartattak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98