Dtum
Login with Facebookk
1902 | Június

Cetinjei képek.

Montenegro kicsiny fővárosának, melyről a minap tartott fejedelmi esküvő alkalmából a szokottnál többet beszéltek, nem sok nevezetessége van. Még a legérdekeseb ezek között a cetinjei piacz.

 

A piacz a város közepén fekszik; a Fő-utcza és a Zetszka-utcza közt meglehetős nagy térségen terűl el. Árnyas fák szegélyezik, a Fő-utcza felé eső oldalon pedig egy hosszú fedett csarnok húzódik végig. Ez alá vonúlnak télen s a rossz idő elől.

 

Vasárnap és csütörtökön van a heti piacz. Ide hozza a cetinjei és a környékbeli nép csekély eladnivalóját, a mi egy-két pár csirkéből, egy-két darab báránykából, kecskéből, kecsketejből, juhtúró- és sajtból, silány, aprószemű krumpliból és kevéske kukoriczából vagy a maguk szőtte ruhaszövetből, ingvászonból áll.No meg tüzelőfát is ott árúlnak. Érdekes, változatos kép tárúl az idegen elé, a mint a piaczot megpillantja.

 

Az asszonyokon jobbára fekete szoknya és sötét pruszlik van, melyre egy hosszú fehér köpenyt öltenek. Hajukat tekercsbe fonják s a tekercsből fátyolszerű csipkehimzés omlik nyakukra. A leányok többnyire világosszürke ruhában járnak; ugyancsak hosszú fehér köpenyegük van.

 

Hajukat szintén tekercsalakban fonják homlokuk köré, de a csipkedísz helyett mindnyájoknak fejét a nemzeti, fekete szegélyes piros sapka fedi. Igy járnak a gazdagok s szegények egyaránt. A gazdagokat csak aranyhimzésű pruszlikuk különbözteti meg a szegénysorsú nőtől.

 

A parasztférfiakon szűkposztónadrág és piros zubbony van. Csizmát és bakancsot hordanak. Mindegyiknek derekát piros öv veszi körűl, melyekben pisztolyaikat tartják. Fejükön a nőkéhez hasonló sapkát viselnek. A sapkák tetején H. I. (I. Nikola) a fejedelem kezdőbetűje van kivarrva.

 

Ez a tarka, festői tömeg teszi változatossá a különben egyhangú cetinjei életet. A piaczon kívül az asszonyokat nem igen láthatni az utczákon. Az asszony a házban van elfoglalva, míg a férfiak az utczákon sütkéreznek, vagy a kávéházban ülnek.


Az idegennek mindenek előtt a fényes ruházatú montenegrói tiszt ötlik szemébe, a mint Cetinje Fő-utczáján le s fel sétálgatnak. Montenegróban minden férfi katona. Állandó szolgálattételre minden harmadik hónapban másokat hívnak be, hogy magukat új fegyverek és az ágyúk kezelésében kiképezhessék.

 

Puskája mindegyiknek van s odahaza is gyakorolja magát a fegyverfogásban. Ruházatuk nem különbözik a rendes nemzeti ruhától. Csak a legénységen van fehér harisnya a nadrághoz kapcsolva.

 

A zubbony piros posztó, a nadrág pedig kék. Az őrmesterig csillagot viselnek. A tiszteket a H. I. jelű sapkákon előlfelvarrt ezüst nemzeti czímeren feltűntetett aranysávokról különböztetik meg.

 

A tisztek mellét, a zubbony fölött egy rövid, ezüsz- és aranygombokból összeállított, vértszerű mellvédő fedi, melyet drágakövekkel kirakott csattok fűznek össze. Ezen a fényes melldíszen ragyognak az érdemrendek, melyekre minden montenegrói tiszt oly büszkén tekint, mint akár az egész csillagára.

 

A tisztek zubbonyát, a görögökhöz hasonló, majdnem térdig érő világs szürke díszderék fedi. A tisztek, ép úgy a fejedelem is, mindnyájan orosz divatú, térden felűli csizmát, többnyire oroszlakk-csizmát viselnek. Hatalmas, szép szálas legény minden montenegrói katona. Vakmerő bátorsága páratlan.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98