Dtum
Login with Facebookk
1902 | Március

Zavargások Oroszországban

Oroszország különböző részeiből, nagyobb városaiból folytonos zavargások hire érkezik. A tanuló ifjuság és a munkások tüntetnek, de alkalmasint mások is. Fenyegető hangu proklamácziókat terjesztenek, melyek szabadságot követelnek és a hivatalos személyek erőszakoskodásának törvénynyel való büntetését. A kiewi egyetemet az egész iskolai évre bezárták: a többi egyetemről sok tanulót kicsaptak és sokat elvittek Szibériába.

 

Márczius 16-án Szent-Péterváron voltak nagy zavargások. Számos ember – köztük nők s gyermekek – szenvedett sulyos sérülést és biztosra vehető, hogy sokan vesztették életüket is, habár a rendőrség sehol sem talált ellentállásra. A rendőrség hivatalos jelentése szerint a zavargók piros zászlókat bontottak ki, a melyeken lázító föliratok voltak. A városi kapitány 87 embert, köztük 45 diákot, az utczai csődületekre vonatkozó rendőri rendszabályok megszegése miatt három havi elzárásra itélt. Azonkívül a főtettesek ellen a birósági eljárást is meginditják.

 

Csaknem naponkint érkeznek a birodalom más részéből is nyugtalanító hirek. Tulából jelentik, hogy a katonák, kiknek parancsot adtak, hogy a sztrájkoló munkásokra lőjjenek, az engedelmességet megtagadták. Egy tiszt megkisérelte parancsa teljesitésének kierőszakolását, de a katonák nyiltan fölzendültek s a tisztet leütötték. Moszkvában letartóztattak huszonegy tisztet, mert vonakodtak a katonákkal azt a parancsot közölni, hogy ezentul lőniök kell a tüntető munkásokra és egyetemi hallgatókra.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98