Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1901 | Március

Zavargások Oroszországban

Oroszországból már régen hallani, hogy az ottani egyetemek tanuló fiatalsága forrong, mert az egyetemeken nem tanitanak a mai világ szellemében ismereteket. Ezen kivül az egyetemek rendőri felügyelet alatt állanak, a tanulók közül kémeket fogadnak, a tanárok közt is van, a ki vigyáz a társa minden szavára.

 

Ennek a rendőri és kémkedési rendszernek megtörésére, melybe természetesen a politika is közre játszik, az ifjuság már régen zavarog, tüntet. Ezért kegyetlenül büntetik. A kit csak kicsapnak, még jól jár. De katonának sorozzák, Szibériába hurczolják.

 

A közelebbi napokban az oroszországi egyetemi ifjuság valósággal föllázadt. Szinte ugy tüntetik föl, hogy politikai összeesküvésről van szó, mely sok tekintetben hasonlatos a nihilisták működéséhez. Az összeesküvés főszínhelye Kiev, de Odesszában is nagyon sok hive van. Pétervárott a népszerütlen közoktatási minisztert, Bogoljepovot, az egyetemekről kitiltott Karpovics meglőtte s a miniszter meghalt.


Márczius 17-ikén nagy zavargások voltak Péterváron, a hol számos ifju elvérzett. A másik fővárosban, Moszkvában is a tanuló ifjuság föllázadt és a polgároktól támogatva, Szergiusz nagyherczeget, a kormányzót palotájában ostromolta; napokig tartó zavargás után tudta csak a katonaság véresen elfojtani az elégületlenség kitörését.

 

A kievi egyetemen a tanulók összeesküvését fölfedezték s a részeseket börtönbe vetették vagy Szibériába küldték. Behozták, hogy a mely egyetemi tanuló fegyelmi vétséget követ el, mindjárt kirekesztik vagy besorozzák katonának.

 

Az orosz ifjuság összetartó s elszánt: szigoruságát a miniszter életével fizette meg. Az orosz egyetemeket bezárták. Maga a beteges czár, Livádiából visszatérve, nagyobb biztonság okáért nem Pétervárott, hanem Czarszkoje-Szelo kastélyában fog lakni. Ilyenek a belső viszonyok Oroszországban.

 

Merénylet a szent zsinat elnöke ellen
A népszerütlen közoktatásügyi miniszter halála után a szent zsinat legfőbb és hatalmasabb embere, Pobjedonoszczev ellen is merényletet követtek el. Egy Lagovszkij nevű fiatalember rálőtt, de nem talált.


Pobjedonosczev egyike Oroszország leghiresebb embereinek, ki közel egy negyedszázad óta van befolyással az orosz birodalom sorsára. Mint III. Sándor nevelője került az udvarhoz és azóta mindig megtartotta befolyását. Végzetes szolgálata gyűlöltté tették nevét hazája határán kívül is. A meggyilkolt Bogoljepov is az ő vak eszköze volt, a ki csak végrehajtotta ennek az engesztelhetetlen, türelmetlenkedő embernek minden törekvését.

 

Lagovszkij Miklós, a szamárai kormányzóság hivatalnoka, márczius 20-21-ike közti éjjel kétszer rálőtt az utczáról Pobjedonoszczevre, a ki dolgozó-szobájában ült. A fiatal embernek egyik lövése sem talált. Lagovszkij ezután még egyszer akart lőni, de a lövés zajára a ház népe összecsődült és letartóztatta a fiatal embert, a ki nem tett kisérletet, hogy megszökjék.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Márianosztra ismét megtelt női bűnözőkkel Márianosztra ismét megtelt női bűnözőkkel
A nyilas uralom egyik leggaládabb tette volt a börtönkapuk...
Csak a „mester” tarthasson tanoncot Csak a „mester” tarthasson tanoncot
Amikor az 1884-es ipartörvényt megformálták, az a cél lebegett az...
Végleg meghiusult a nagy „orosz üzlet” Végleg meghiusult a nagy „orosz üzlet”
Emlékezetes még a vihar, melyet az Oroszországgal való kereskedelmi...
Nihilisták a czár ellen Nihilisták a czár ellen
Minden jel arra mutat, hogy a nihilisták, a sok üldöztetés ellenére...
Harminc százalékkal csökkent a villamos utasok száma Harminc százalékkal csökkent a villamos utasok száma
Március 20-án reggel a villamos 100 százalékkal felemelte a...
Átszállították az ügyészségre az aranycsalás főszereplőjét
Vasárnapra sikerült teljesen tisztáznia a rendőri nyomozásnak a...
Ökölvívóink döntetlent harcoltak ki Európa legjobbjai ellen Ökölvívóink döntetlent harcoltak ki Európa legjobbjai ellen
Lengyelország – Magyarország 8:8 Vasárnap délelőtt rendezték a...
Nagy munkabéremelést idézett elő Amerikában az európai háború Nagy munkabéremelést idézett elő Amerikában az európai háború
Newyorkból írja a Független Magyarország északamerikai levelezője: A...
Pesti apéritif Pesti apéritif
Apéritif… Ebéd előtti pohárka. Az étvágygerjesztő. Ahogy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98