Dtum
Login with Facebookk
1902 | November

A Nemzeti Múzeum könyvtára.

A Magyar Nemzeti Múzeum tulajdonképeni alapja s mai is egyik legbecsesebb osztálya a könyvtár. Tudvalevő, hogy gróf Széchenyi Ferencz alapítványa magyar és magyar érdekű könyv-gyűjtemény volt s ezt a magyar jellegét a múzeumi "Széchenyi Országos Könyvtár" megőrizte ma is.

 

Nemzetmúltunk leggazdagabb forrásai közé tartozik e réven a Múzeum könyvtára s magában foglalja irodalmunk régi és új termékeit is, a mily teljesen csak lehet.

 

A tudósok, az érdeklődő közönség nagy számmal látogatják olvasótermeit s most, midőn legbecsesebb kincseiből állandó kiállítást rendezett a jubileum alkalmából, e kiállításnak is sok nézője van.


A Múzeum könyvei tiz teremben és helyiségben vannak osztályozva. Két termet foglalnak el ezenkívül a kéziratok, három helyiség jut a hírlapoknak, hat terem és szoba az oklevelek és családi levéltárak elhelyezésére szolgál, kettőben pedig a törvény rendelte nyomdai köteles példányok ügyeit intézik.


Mindannyi közt legdíszesebb az úgynevezett Széchenyi-terem. Ez a könyvtár díszterme. Bútorzata 1865-ben készűlt a magyar hölgyek adományaiból, a kik erre a czélra bizottságot alakítottak volt 1859-ben.

 

A termet faragott burkolat fedi, falait nagy üveges szekrények veszik körűl, melyekben középkori kéziratainkat és incunabulumainkat őrzik. Legfőbb dísze az a művészi keretbe foglalt arckép, mely az alapító Széchenyi grófot ábrázolja és Ender Jánosnak 1823-ban készűlt festménye.


A Múzeum olvasó-terme nyolczvan vendéget tud befogadni. Külön helyiség van a hirlapolvasók és a tudományos kutatást végző szaktudósok számára. Összesen mintegy száz olvasó foglalkozhatik egyszerre a helyiségekben. A látogatottság ehhez képest tekintélyes.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Széchenyi Könyvtár Gróf  Széchenyi Ferenc
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98