Dtum
Login with Facebookk
1902 | November

Botrányok az osztrák képviselőházban

Az osztrák képviselőház a gorombaságokból és szidalmakból kifogyott. S most már is történt ott verekedés és pofozkodás. Nincs ülés botrányok nélkül. Voltaképen semmit sem tárgyalnak, sürgős inditványokkal akadályozzák a munkát.


A november 11-iki ülésen a kersztény-szoczialisták (Lueger bécsi polgármester és hivei) és a szocziáldemokraták gyalázták egymást egy bécsi külvárosban november 7-iként történt tartományi képviselőválasztás miatt. A választáskor nagy verekedés volt a szocziáldemokraták kaszinója, az ugynevezett munkásotthon előtt. Az otthonba a rendőrség is behatolt. Ezért a szocziáldemokraták a kormányt vád alá szerették volna helyezni, mert megengedte a keresztény-szoczialisták betörését a munkás-otthonba. Viszont a kersztény-szoczialisták azt mondták, hogy a szocziáldemokraták „mint haramják” viselték magukat, mikor ők az ablakokból történt megdobálás után a rendőrséggel behatoltak.

 

A reichsrathban a tárgyaláskor „Betörők – gyilkosok! Zsebmetszők, csalók” közbekiáltások hangzottak. Nagy szerepet vitt a képviselőházi botrányban Lueger polgármester közbekiáltásával. Orgyilkosoknak mondta a szoczialistákat. Azok összegazemberezték és felszólitották, hogy kösse föl magát. Kölcsönösen kiabálták a részeg disznó, az alávaló gézenguz neveket és Luegernek kézmozdulatokkal mutogatták, hogy kösse föl magát.


Az igazi hadd el hadd a november 13-iki ülésen következett be pofozkodással. Ekkor a németek azt panaszolták föl sürgős inditványban, hogy a csehországi helyi érdekű vasutakon nem azt mondják a vonatok elindulásakor, hogy fertig (kész), hanem csehül: hotovo.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98