Dtum
Login with Facebookk
1902 | November

Elítélték a magyar huszárok magatartását a reichsrathban

Az osztrák képviselőház most azzal tölti az időt, hogy mindenféle inditványokkal, vagy régi inditványok sürgetésével akadályozza a munkát. Ismeretes, hogy ilyenkor milyen szavakkal szidják egymást a különböző pártok.


Az október 22-iki ülésen Schnal cseh képviselő cseh nyelven kezdett beszélni. A németek folytonosan zavarták előadásában. Berger, Schonerer és mások sértő kifejezésekkel illették a cseheket és fölszólitották az elnököt, hogy vonja meg a szót Schanltól. Kaiser alelnök nyugalomra intette a képviselőket. Berger egy automobil kocsihoz való tülköt vett elő s azzal trombitált. Közbe pedig azt kiabálta:


A csehek ugy viselkednek, mint a neveletlen sihederek! Erre a szóra a csehek odarohantak Bergerhez és meg akarták verni, de elvtársai megmentették. Az elnök a nagy lármában felfüggesztette az ülést.
Az október 24-iki ülésen a lengyelek szidták a Galicziában állomásozó magyar huszárokat, a kiket a nyáron az aratók nagy sztrájkjánál a rend helyreállítására alkalmaztak s a kik csakugyan végre is hajtották, a mit rájok parancsoltak.


Breitner azt mondotta, hogy egész keleti Galicziát elárasztották idegen anyanyelvü katonákkal s főképen magyarokkal, s a magyar huszárok elvittek mindent, a mi a kezükbe került, a nőket pedig üldözték. A galicziai nép hálaadó istentiszteletet tartana, hogyha a magyar csapatoktól megszabaditanák Galicziát. Jagdoroban a magyar katonák sok földmüvest agyonütöttek. Felhivja a miniszterelnököt, hogy vegye le a galicziai nép nyakáról ezeket az embertelen katonáka. Romantschuk szintén becsmérelte a katonaságot.

Gnievos: A katonák becsületesen viselkedtek!

Romantschuk: Különösen a magyar huszárok garázdálkodtak.

Lecher: Jobban értenek hozzá!

Romantschuk: Tény az, hogy minden mozgatható jószágot elvittek és asszonyokat aljasan üldözték. Meg tudom nevezni az asszonyok egyikét.

Gnievos: Inkább a katonát nevezze meg!

Pererstrofer (Gnievoshoz): Ön megint aljasságot védelmez! (Nagy zaj)

Gnievos: Mindig is fogom védelmezni a katonaságot!

Pernerstorfer: Igen, ön védelmez minden sehonnait! (Nagy zaj.)
Az izgatott szóváltás ezzel véget ért.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98