Dtum
Login with Facebookk
1902 | November

Mi újság?

Léghajón a Szahara-sivatagon keresztül


André franczia hadügyminiszter Pelletan tengerészeti miniszterrel együttesen oly katonai tudományos léghajóút tervéttámogatják, mely a Szaharán vinne keresztül. A terv Debureaux kapitánytól ered, a ki az erre vonatkozó terveket a hadügyminiszter elé terjesztette. Debureaux kapitány a franczia hadsereg léghajós-osztályának a főparancsnoka. A légi út Gabestől a szenegáli partokig terjedne és deczemberben alkalmasint végrehajtják.

 

Krupp esseni gyára


Krupp esseni gyárában jelenleg 1300 métermázsás ágyúk készülnek. Ezekkel perczenként kétszer lehet lőni. Egy-egy lövésük hétezerkétszáz koronába kerül. A megrendelők neveit a gyár titokban tartja; nagyon valószínű azonban, hogy az új ágyúkat valamelyik európai hatalmasság rendelte meg.

 

Halikrák kiköltése tyúkokkal


Halikrák kiköltésére a khínaiak tyúkokat használnak. Az ikrát egy üres tojás héjába teszik, melyet lepecsételve nehány napra a tyúk alá raknak. Ezen idő alatt az ikra a megmelegedett és sekélyes vízben nemsokára ki is kel.

 

Robbanó szerek


Ezelőtt harmincz évvel a vegyészek mindössze csak huszonnégyféle robbanó szert ismertek, most ezek száma az ezret túlhaladja. Ezek közt ez idő szerint a legerősebb a pikrin, mely a puskapornál kétezerszer nagyobb erőt fejt ki.

 

A tenger legnagyobb mélysége


A legujabb mérések szerint a tenger legnagyobb mélysége 13,300 méter s így a Himalaya hegyláncz legmagasabb csúcsa, a Mount Everest a tenger ezen helyén másfélszer férne el.

 

Egy németországi vegetáriánus


Man Károly bebizonyította, hogy a húsevés a testi erő fentartására nem múlhatatlanúl szükséges. Ugyanis ezelőtt nehány héttel harminczkét sportkedvelő Drezdából Berlinbe távgyaloglást rendezett, még pedig olyan feltétel mellett, hogy a 125 mérföldnyi út közben a versenyzők tetszés szerint pihenhettek ugyan, de aludni nem volt szabad. Man az utat 26 óra és 52 perczalatt tette meg, míg az utána következő csak két órával későbben ért Berlinbe. Az orvosok, kik Mant megérkezése után megvizsgálták, tüdejét, szívét ésüterétrendben találták. Man, ki jelenleg 28 éves, 17 év óta húst nem evett. Foglalkozására nézve egy orvosi lap szerkesztője s mint ilyen, naponta 8-10 órát az iróasztalnál szokott tölteni.

 

A tengeri betegség ellen


Dr. Beaudoin Marczel hirneves franczia orvos a tengeri betegség ellen való védekezésnek azt a módját ajánlotta, hogy a megbetegedett embert 45 fokú vizszintes helyzetbe kell fektetni. Így a baj megszűnik, ha azonban ezt a helyzetet megváltoztatják, a betegség kellemetlenségei rögtön jelentkeznek. A megejtett kisérletek sok utason ugyanezen jelenségeket mutatták.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Automatikus kocsikiöntő Automatikus kocsikiöntő
Nem lehet elég tágasra épiteni a pályaudvarokat. Ezt a szomoru tényt...
Letartóztatták Illés táblabírót, aki Szálasi bizalmasa volt a bíróságon Letartóztatták Illés táblabírót, aki Szálasi bizalmasa volt a...
Bírói és jogászi körökben nagy feltűnést keltett, hogy az igazságügyi...
Apponyi Albert vasárnap délután három órán át tárgyalt Teleki Pállal Apponyi Albert vasárnap délután három órán át tárgyalt Teleki...
Politikai körökben érdeklődéssel várták Apponyi Albert grófnak mára...
A győzelem előkészítése A győzelem előkészítése
Egy németországi szaklap körkérdést intézett a német hadsereg...
Nyilatkozatok Lord Rothermere vezércikkéről Nyilatkozatok Lord Rothermere vezércikkéről
A vasárnap eseménye Lord Rothermerenek a „Pesti...
A fasiszta rendszer bukása Olaszországban A fasiszta rendszer bukása Olaszországban
Az algiri rádió utján az angolszász hatalmak szombaton este ujabb...
Hatalmas fölényben volt, mégis csak nehezen győzött a NAC Kispesten Hatalmas fölényben volt, mégis csak nehezen győzött a NAC...
A papírforma és a kabala nem vált be. Hiába győzött eddig minden...
Számüzött nagyherceg Számüzött nagyherceg
Alexandrovits Mihály nagyherceg, a cár egyetlen fivére magára vonta...
A földalatti hangszóró A földalatti hangszóró
Utóbbi időben már megszokhattuk, hogy nagyobb gyűléseken - legutóbb...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98