Dtum
Login with Facebookk
1903 | Augusztus

X. Pius pápa megválasztása

Velencze volt patriarkhája Del Sarto József vissza sem tért volt székvárosba, azonnal elfoglalta a pápai örökséget s mint X. Pius pápát augusztus 9-ikén nagy ünnepélyességgel meg is koronázták. Az uj pápa a politikán egészen kivül állt és csak egyházi ügyekkel foglalkozott.


Francziaországban nincsenek megelégedve a pápaválasztással, mert a hármas szövetség diadalának látják. A francziák Rampolla pápaságát kivánták, a ki mint államtitkár a német politika ellen dolgozott és a szlávoknak is kedvezett. Az uj pápa még nem választott államtitkárt. Többeket, a kiket fölhivott, különböző személyi okokból nem fogadták el. A magyar tengermellék és Trieszt örömmel vette a választást, mert remélik, hogy megvédi a latin egyházat a szláv nyelv ellen.


A pápaválasztást a Vatikán nem tudatta az olasz kormánynyal. Zanardelli miniszterelnök tehát tudatta az összes hatóságokkal, hogy az állami hatóságok az egyházi ünnepélyeken, melyeket a választás alkalmából tartanak, részt nem vehetnek.


Sarto a szavazás előtt kétszer kérte a kardinálisokat, hogy ne kényszeritsék a pápai méltóság elfogadására, mert nem érzi magát elég erősnek arra, hogy ezt a terhet elviselje, de a kardinálisok nagy kérésére elfogadta a jelöltséget.


Mikor a választás megtörtént, Oreglia odalépett Sarto bibornokhoz és megkérdezte, hogy elfogadja-e a választást. "Én istenem – szólt Sarto könnyezve, - ha kell, fölhajtom a kelyhet." De Oreglia nyersen ismételte a kérdést: "Elvégre, elfogadja-e, vagy nem?"  "Elfogadom", felelte Sarto, és megmondta, hogy X. Pius nevet választott.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98