Dtum
Login with Facebookk
1903 | December

Tízéves hegedűművész - Vecsey Ferencz

Az a tiz éves fiucska, ki közelebb a budapesti Vigadó nagytermében mutatja be művészetét, a legritkább tünemények közé tartozik. Csodagyereknek mondhatnánk, ha már annyira el nem koptatták volna ezt az elnevezést, minduntalan alkalmazva olyan kedőkre is, a kiknek összes kiválósága csak a technikai ügyesség korukhoz képest magas fokában rejlik.

 

A mi kis Vecsey Ferink, ki közelebb Berlinben ragadta el hegedűjátékával a művészvilágot és nagyközönséget, már most is jóval több az ilyen csodagyereknél. Nála nem a hallás finomsága s a kéz bámulatos ügyessége kelti föl a figyelmet, hanem az a mód, melylyel a legnehezebben tolmácsolható zeneszerzők műveibe is be tud hatolni és a maga igaz valójában mutatja azt, a kit interpretálni akar.


Az ilyen tehetség a legritkábbak közé tartozik s még akkor is bámulatot kelt, ha tudjuk azt, hogy olyan családból ered, a melyben a zene kedvelése és ápolása hagyományos. S a Vecsey Feri családja ilyen család. Atyja maga is kitünő hegedűs, anyja a zongora-játékban jeleskedik, anyjának nővére, Waldheim-Frommer asszony pedig mint hangverseny-énekesnő Berlinben és Rotterdamban keltett feltűnést.

A kis Feri szülei házában kora gyermekségétől fogva hallhatott jó kamara-zenét s mint öt éves gyermek már játszott magyar dalokat kicsiny hegedűjén, csak hallás után, mielőtt zenei oktatásban részesűlt volna.

 

Atyja ekkor fogott hozzá kiképzéséhez, 1901-ben pedig az ismert virtuóz és zenetanár, Hubay Jenő kezei alá kerűlt s olyan bámulatos haladást tett, hogy 1903-ban a zeneakadémia záró-vizsgálatán már a legilletékesebb művészek, mint "kész művész"-ről beszéltek a kis Vecseyről.

 

Ekkor támadt a miss Izadora Duncan külföldi körútjáról jól ismert impresszariónak, Grosz Sándornak az a szerencsés gondolta, hogy a kis magyar viruózt a nagyvilágnak is bemutassa. A körút első megállapodási pontja Berlin volt.

 

A porosz főváros zenészeti körei a legteljesebb elismeréssel adóztak Vecsey művészetének s nem kisebb mester, mint a magyar születésű Joachim erősítette meg Popper Dávid itéletét, ki egy alkalommal úgy nyilatkozott, hogy hosszú művészi pályáján olyan hegedű-zsenivel még nem találkozott, mint a mi kis tiz éves virtuózunk.

 

A berlini zenekritikusok ép oly elimeréssel adóztak Vecsey Feri zenei intelligencziájának, mint mesteri technikájának. A ritka tüneményre maga II. Vilmos császár is kiváncsi lett; meghivta az udvarhoz, gyönyörködött játékában s a kis művsznek gyémántos melltűt ajándékozott elismerése jeléűl.


Nekünk, honfitársaink, most nyilik először alkalmunk arra, hogy művészetében nyilvános hangversenyen gyönyörködhessünk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Bodor-féle zenélő kút Bodor-féle zenélő kút
A csodálatos szépségű Margitsziget egyik legérdekesebb látványossága...
Színészek szórakoztatják a honvédeket Színészek szórakoztatják a honvédeket
Kiss Manyi, Rózsahegyi Kálmán és Elsemann Mihály vezényletével a...
Nincs vevő a ,,delejes” Wunderlichné sashalmi villájára
Sashalom községnek éveken keresztül volt egy híressége: Wunderlichné...
A Ferencváros csak 4:3 (2:1) arányban tudta legyőzni a Rapidot A Ferencváros csak 4:3 (2:1) arányban tudta legyőzni a Rapidot
A Ferencváros pályáját hó fedi, csak a középtájon és a kapuk előtt...
Hallóssy István a gazdasági idegenforgalom új szempontjairól Hallóssy István a gazdasági idegenforgalom új szempontjairól
„… a gazdasági idegenforgalom állandó szükséglet, míg...
Iparigazolványt a kifőzdéknek! Iparigazolványt a kifőzdéknek!
A kifőző üzletek iparszerű jellegét a főváros VII. kerületének...
Mi újság? Mi újság?
Hírek,érdekességek a tudomány és a technika...
A hegyi vadászok 1. A hegyi vadászok 1.
- Lovasnép a magyar! - mondogatták őseink és ezzel elintézték azt a...
Csontváz a sziklasirban Csontváz a sziklasirban
Angol tudósok borzalmas leletre akadtak Kaliforniában végzett...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98