Dtum
Login with Facebookk
1903 | Július

Eötvös Károly a kormányról

Eötvös Károly: Nem tudja, hogy csöppent ide a miniszterelnök. Ki ajánlotta magyar miniszterelnöknek? Gróf Tisza István ajánlotta állitólag. De minő jogon? Hisz a korona tanácsosa nem volt. S ki ajánlotta Tisza grófot? Mi az igazi jelentése ennek a kormányválságnak? Minden kormányválság oka, czélja és mentsége valamely elégedetlenség elháritása, vágyak kielégitése, sérelmek orvoslása, szenvedélyek lefegyverzése. De mindebből mi valósult meg? Semmi. Eddig legalább megvolt nálunk az, hogy a kormány egy nagy pártra hivatkozott. Arra a hirre azonban, hogy jön a bán, még ez a többség is három részre szakadt. (Zajos ellenmondás.) A nemzeti követelményekről egyszerűen hallgat az uj miniszterelnök.

 

Nagy tulzásnak tartja azt az állitást, hogy itt a szabadelvűség volt az államalkotó erő. Ez tulzás. Az volt az államalkotó erő, hogy barátainkkal békében éltünk, az ellenségeinket pedig agyonvertük. A ki pedig jogainkat csorbitani akarta, azt kikergettük az országból. (Taps szélsőbaloldalon.) A szabadelvűségről általában nagyon tévesek és különbözők a fölfogások. Nekünk más, olyan szabadelvűségre van szükségünk, mely idegen befolyásoktól megvédi a mi nemzetünket. (Tetszés a baloldalon.) Sajnos, a mi királyunk csak 34 százalékban magyar király, mig mi az állami jogokat teljes száz százalékban adjuk át neki; ebből mi csak 34 százalékot kapunk vissza. (Taps a szélsőbaloldalon.) Téved Zichy János gróf, nem a szabadelvűség itt a baj, hanem egészen más, és baj lesz mindaddig, mig a magyar bakát, a ki egy szót sem tud németül, arra kényszeritik, hogy németül legyen vitéz. A mikor Zichy János gróf azt mondja, hogy konzervativ keresztény irányt kövessünk, magyarázza meg, mi az a konzervativ irány?

 

Mit konzerváljunk mi ebben az országban? A fejedelmi tulhatalmakat? Mi konzerváljuk a királyi dicsőségünknek 34 százalékra összezsugorodott történelmi emlékeit? Mi konzerváljuk a születési törvényhozói jogokat? Mi konzerváljuk a választási czenzus magasságát? (Tetszés.) Mi konzerváljuk azt, hogy testületileg és alkotmányilag szervezett sok nagy egyház kebelében épen nemzetellenes irányzatok vannak? Mi konzerváljuk azt, hogy a mikor becsületes, hivő, buzgó lelkészek, segédlelkészek, iskolai tanitók nyomorognak a rosz fizetés m ellett, akkor ugyanazon egyház püspökei félmillió forinttal birjanak? (Taps a szélsőbaloldalon.) Vagy konzerváljuk a hitbizományokat? Avagy konzerváljuk a kaszinói titkos ellenőrizetlen befolyásának a politikai életbe való belejátszását?

 

A mikor egy párt élén álló kiváló férfi a konzervativ szót kiejti, hogy azt mint irányt kövessük, akkor azt meg kell magyarázni, mert különben sem mi nem értjük, sem a nép. Még a 30-as és 40-es évek nagy törekvéseiből is hiányzik egy nagy csomó nemzeti törekvés, nem jutott diadalra, azt nekünk még el kell érnünk, azért tehát a nemzeti haladás hatalmas előnyomulását semmivel sem szabad meggátolnunk, sem kedvencz eszmékkel, sem általános európai elméletekkel, sem semmiféle idegen államból hozzánk szivárgott nem tudom miféle törekvésekkel, nekünk csak a nemzeti törekvésben kell élnünk és alkotnunk. (Élénk tetszés a szélsőbaloldalon.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A bécsi alkudozások A bécsi alkudozások
Hosszú tapasztalás arra tanította a magyar nemzetet, hogy...
Illyés Gyula: Naplójegyzetek Illyés Gyula: Naplójegyzetek
Körösi Csomát mindnyájan ismerjük és tiszteljük. Regulyt, aki...
Merénylet a spanyol király ellen Merénylet a spanyol király ellen
Alfonz spanyol király a héten a miniszterelnök és a hadügyminiszter...
A drótnélküli mozi A drótnélküli mozi
Amikor Luigi Galvani olasz természettudós (szül. Bologna 1737.,megh....
A mély tengerek titkai, Grönland A mély tengerek titkai, Grönland
Grönlandot Vörös Erik dán száműzött fedezte fel K. u. 938-ban. Ez a...
Az FTC 10 kilométeres gyaloglóversenye Az FTC 10 kilométeres gyaloglóversenye
A Ferencvárosi Torna Club második gyaloglóversenyét rendezte ma...
A franciák nagy offenzivája A franciák nagy offenzivája
Nyugati harctér: Rupprecht bajor trónörökös hadcsoportja: Az...
Bismarck-intimitások Bismarck-intimitások
Busch Móricz legujabb könyvének egyik *naplólevelek* rovatában...
Kűry Klára, mint Katinka grófnő
Kűry Klára a "Katinka grófnő" czimű operettben. A Népszínház...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98