Dtum
Login with Facebookk
1903 | Június

Roskovics Ignácz kitűntetése

A képzőművészeti társulat annak idején a jeles festőművész Lotz Károly jubileuma emlékére koronás pályadíjat alapított, mely évente a legkiválóbb falfestést illeti.

 

A díjat az alapító-oklevél értelmében Lotz ítéli oda. Az elmúlt 1902-ik évre a mester a díját Roskovics Ignácz festőművésznek ítélte a kecskeméti római katholikus nagy templom falfestményeiért. E freskók legnagyobbja azt a legendás jelenetet ábrázolja, a mint Szent Miklós megáldja Kecskemét földmívelő népét.

 

A menyezeten magyar szentek vannak megörökítve s magyar mind az aláírás és bibliai idézet is.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Roskovics Ignác kitüntetése
Kántor Judit

Roskovics rendkívüli munkát végzett a kecskeméti nagytemplom kifestésével. Alapkoncepciójában nagyon érdekes dolog, hogy figuráiban nem az antikvitást modellezte, hanem az itt élő nép arcai, alakjai költői módon épülnek be a falképek „ábrázoló szövetébe”.


Több tájrészleten érződik a Kecskemét környéki táj szépséges világa. A virágzó gyümölcsfa, a szelíd, lankás, buckás táj, az Alföld jellegzetes flórája. Amikor Lotz Károly Kecskeméten járt, igen nagy elismeréssel szólt falképekről.

 

Egyértelmű volt Lotz számára, hogy az általa alapított falfestészeti nagydíjat Roskovics fogja megkapni kecskeméti falképeiért. Amikor megtudta a döntést, Roskovics levélben köszönte meg a város vezetőinek a díjat. „Nagy örömömre van, hogy Kecskemét derék magyar népe megért engem: mert kell, hogy Isten imádása és a hazaszeretet egy szívből fakadjon, egy oltáron együtt ápoltassék” A májusi fölszentelést Gróf Csáky Károly váci püspökre bízták.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szappanos Galéria Roskovics Ignácz falfestménye a kecskeméti róm. kath. nagytemplomban A Szentlélek Angyali kar a nagytemplom tornyánál Miatyánk, Isten Oltári szentség Szent István jobbkeze Szent László fejereklyéje Szent Miklós, Kecskemét védőszentje megáldja a város pásztor és földmívelő népét Tömjén-hódolat
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98