Dtum
Login with Facebookk
1903 | Szeptember

A szerb tisztikar a királygyilkos tisztek ellen

I. Péter király véres trónját katonák állják körül. Katonatisztek szerezték meg neki a jun. 11-iki gyilkolásokkal. Most a katonatisztek követelik, hogy azoknak, kik nem vettek részt az összeesküvésben és mészárlásban, ne legyen kevesebb joguk az előléptetésben és királyi kegyben, mint a kik gyilkoltak. Most tünik ki, hogy a vérengzés a szerb hadsereg tisztjei és a lakosság közt nagy megdöbbenést okozott. A szerb tisztek nagy része követeli, hogy a királygyilkosokat haditörvényszék elé állitsák.


A gyilkosságban nem részes katonatisztek közt régóta uralkodik a forrongás. Igaz oka az, hogy a külföld a szerb tisztikarról a juniusi események óta megvetéssel nyilatkozik és azokat a tiszteket, akik külföldön folytatják a tanulmányaikat, nem türték meg. Az össezesküvők iránti ellenszenv azért is általános, mert elbizatkodott magaviseletükkel ingerlik többi bajtársaikat.
Már a napokban hallatszott Belgrádban, hogy összeesküvés készül a királygyilkosok ellen, de nem lehet kitudni, hogy mi készül.


Nisben, Szerbia második városában, a hol Péter király ez idő szerint tartózkodott, fedezték föl az összeesküvést szeptember 2-án. Iratokat találtak, melyek a tisztek megegyezését foglalják magokban s abban halálos ítéletet mondanak a királygyilkosságban résztvett tisztekre, ha meg nem büntetik és át nem helyezik őket. Az iratot át akarták adni Péter királynak, de napfényre jutott a tervük, mielőtt még a király elé vihették volna. E miatt szeptember 3-án este letartóztattak Nisben több mint negyven tisztet, de még sok letartóztatás várható, mert a nisi egyezséghez csatlakoztak tisztek valamennyi helyőrségből. Ezernél több ezeknek a tiszteknek a száma s mindössze hetven azoké, a kik a királygyilkosságban résztvettek.


Péter királynak nagy megfontolásra van szüksége, mielőtt döntene. Ha az új összeesküvőket megbünteti, maga ellen lázitja az egész tisztikart s ugyanezt éri el, ha tovább is maga körül tartja a királygyilkosság összeesküvőit. Ha meg a régi összeesküvőket bünteti meg, akkor is maga ellen ingerli a hadsereg egy részét, mert a királygyilkosságban résztvett tiszteknek is nagy pártjuk van. Belgrádban izgatottsággal várják Péter király döntését. Remélik, hogy a király el tudja háritani az országról a fenyegető veszedelmet annál is inkább, mert az új összeesküvők mozgalma – s ez az egyetlen megnyugtató dolog – nem irányul a király ellen. A tisztek hivek a királyhoz és csak azt követelik, hogy büntessék meg esküszegő bajtársaikat, a kik miatt gyalázatban volt része a világ előtt az egész szerb tisztikarnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98