Dtum
Login with Facebookk
1904 | Április

Egy szemtanú a „Petropavlovszk” pusztulásáról

A londoni „Times” tudósítója külön gőzhajón járja be a harcztéri vizeket és drótnélküli távirattal adja tovább a tengerről tudósításait. A tudósító mint szemtanu irja le a japán hajóhad többszörös támadását. Miután Togo tengernagy többször ismételt kisérlete, hogy a port-arturi kikötő bejárását eltorlaszolja, nem sikerült, elhatározta, hogy a kikötő bejáratába dinamit-aknákat helyez el, remélve, hogy valamelyik orosz hadihajó ezen az aknán el fog sülyedni s el fogja zárni a kikötő bejárását.

Hajóhadának csak egy részével mutatkozott Port-Artur előtt, hogy az orosz flottát kicsalja s azokat a hajókat, a melyek a dinamit-aknákat elkerülik, nyilt tengeren meglepje. A sűrű köd április 13-ikán, szerdán reggel Port-Artur körül eltakarta a nagy japán flotta közeledését. A „Kuriomaru” japán czirkálóhajó vezetésével két torpedó-űző hadosztály elindult Port-Artur felé. A „Kuriomaru” bátran nekiment a kikötő bejáratának és az orosz szárazföldi ütegek irtózatos tüzelése alatt akadálytalanul bevégezte a dinamit-aknák lerakását, a nélkűl, hogy az oroszoknak még csak sejtelmük is lett volna róla. A közben a két torpedó-űző gondoskodott arról, hogy a czirkálóhajót ne zavarják munkájában és egy orosz torpedóhajót, a mely a „Kuriomaru” közelébe igyekezett jutni, elpusztítottak.

Mihelyt Togo dróttalan távíró útján azt a hírt kapta, hogy a terv minden tekintetben sikerült, nyolcz csatahajóval és több czirklóhajóval elindult a port-arturi kikötő felé. Számitását részben arra alapította, hogy a sűrű köd tovább is el fogja takarni hajóhadának mozdulatait, de épen a mikor a ködre leginkább lett volna szüksége, egyszerre derűlni kezdett és az oroszok meglátták a japánok redkívüli túlerejét s az orosz hajók, a melyek a kis japán hajóraj üldözésére indultak, azonnal visszafordultak és a szárazföldi erősségek oltalma alá igyekeztek jutni. Togo nyomon követte az orosz hajókat, a melyeknek sikerült a belső kikötőbe eljutni, még mielőtt a japán hajók ágyúzása kárt tehetett volna bennük.

Ebben a pillanatban, épen délelőtt féltizenegy óra volt, borzasztó katasztrófa történt. Az orosz hajóraj élén a „Petropavlovszk” nagy csatahajó haladt. A „Petropavlovszk” épen a kikötő bejáratához érkezett, a mikor a hajó egyszerre felemelkedett, egy pillanatig úgy látszott, mintha föl akarna szállni a levegőbe, de aztán visszazuhant és hihetetlenül rövid idő alatt elpusztult. Erre óriási zavar keletkezett. Az oroszok rájöttek a japánok cselére és minden terv nélkül bombázták a tengert, a minek úgy látszik az volt a czélja, hogy a többi dinamit-aknákat fölrobbantsák s így megakadályozzák, hogy más orosz hajók is úgy járjanak, mint a „Petropavlovszk”.

Az orosz hajók csak ezután vonultak vissza a belső kikötőbe, miközben a japánok az Arany-domb körűl még mindig folytatták ágyúzásukat. délben mindennek vége volt és Togo flottája visszavonult. Másnap, csütörtökön reggel a japán torpedóflottila újra megkisérelte, hogy az orosz hajókat kicsalja a belső kikötőből, de ez a tervük nem sikerült, a belső kikötőben csend volt és még a szárazföldi ütegek sem tüzeltek a japánokra.

Másnap, pénteken reggel újra megjelent Togo nagy csatahajóival
és tüntetni akart a kikötő előtt; a Galamb-öböl felől bombázta a port-arturi belső kikötőt, de most az orosz hajók és szárazföldi ütegek is feleltek, a nélkűl azonban, hogy a japán hajóknak kárt okoztak volna. Így végződött a három napi nagy tengeri csata.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Retvisan orosz csatahajó A Katori japán hadihajó
Cikk-ajánló
Bárány 59.8 mp-es remek győzött 100 méteren Berlinben Bárány 59.8 mp-es remek győzött 100 méteren Berlinben
Bárány István a berlini úszóverseny első napján 2 p. 11.8 mp-re...
Egy hírhedt ember halála
Pár nappal előtt viharos multu ember halt meg Budapesten, egy...
Veszedelmes villamos világítási vezeték Veszedelmes villamos világítási vezeték
A napokban szokatlan esemény történt Aradon. A város északi és...
A kerékpáripar alkonya? A kerékpáripar alkonya?
A kerékpáripar Németországban rohamosan hanyatlik. Tanuság erre a...
Áldetektívek az ékszerbörzén Áldetektívek az ékszerbörzén
Vasárnap délelőtt izgalmas jelenetek színhelye volt a Dohány-utca és...
A boer háború és a világpolitika A boer háború és a világpolitika
Nagymértékben bonyolítja a nemzetközi nagypolitikát az a hír, mely...
Csata előtt az olasz fronton Csata előtt az olasz fronton
1917. őszén a német hadvezetés úgy látta, hogy ebben az évben a...
Az éthertől a kölni vízig, a narkózis Az éthertől a kölni vízig, a narkózis
80 évvel ezelőtt, 1846. év október 16-ikán Thomas George Morton...
Toborozás a Népligetben Toborozás a Népligetben
Húsvét vasárnapján nagy ünnepély volt a Népligetben. Színészek,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98