Dtum
Login with Facebookk
1904 | Április

Török-bolgár megegyezés Maczedonia ügyében

Hosszú tárgyalások után Törökország és Bulgária egyezséget kötött. Ez a legnagyobb fordulat a Balkán-eseményekben, azonkívül, hogy Ausztria-Magyarország és Olaszország is békés megállapodásra jutottak a tűzfészek körűl követendő maguktartására és érdekeire nézve.


A porta és Bulgária közt kötött egyezség a kölcsönös jóakaraton alapszik
, hogy a rendre mindketten felügyeljenek. Soká tárgyalták, de végre az ó-hitűek husvétjére, április 8-ikán aláirták Konstantinápolyban Szaid basa miniszterelnök és Nacsovics bolgár ügyvivő. Ezzel az a veszedelem, a mely egy esetleges török-bolgár háború kitörésével az egész balkáni békéltetést legkomolyabban fenyegette, megszűnt. A bolgár kormány joggal mutathat rá ezentúl a túlzókkal szemben a békés politika eredményeire, a maczedóniai bolgároknak pedig bebizonyította, hogy a szófiai kormánynak módjában van békés úton előmozdítani a vérrokonok javát Maczedóniában.

 

Bulgária erkölcsi tekintélyét az egyezmény növeli, mert a porta elismerte Bulgáriának jogát arra, hogy a maczedóniai viszonyok rendezésébe nyomatékosan beleszólhasson. Törökország önérzetét is emeli az egyezmény, mert a szultán szabad elhatározása nyilatkozik meg benne. Szomszédjával, hűbéresével egyezett meg szabadon a maczedóniai tennivalók dolgában, nem pedig a hatalmak parancsára.


Természetes azonban, hogy a komitácsik mozgalmát ez az egyezmény még nem szereli le. Megbénítani azonban meglehetősen megbénítja. Remélhető most már, hogy a reformok végrehajtása is gyorsabban fog haladni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98