Dtum
Login with Facebookk
1904 | Augusztus

Halálos merénylet az orosz belügyminiszter ellen

Plehve orosz belügyminisztert julius 28-ikán Péterváron az utczán megölték. Megölték, mint két év előtt elődjét, Sipjagin belügyminisztert, kinek véres örökségében, kegyetlen erőszakkal, és minden szabadságra való törekvés elnyomásával könyörtelenül uralkodott. Ő tanácsolta a czárnak, hogy a finnek minden önkormányzatatát semmisítse meg.

 

Csak nehány hét előtt ölték meg a finn kormányzót, Bobrikov tábornokot Helsingforsban. Az ő tanácsára az örmény egyházi javakat állami felügyelet alá vették, Alig két hete, hogy a Kaukazusban Andrejev jelissavetpoli alkormányzót valaki az utczán lelőtte. A gyilkos szerencsésen elmenekült. Csak sejtik, hogy örmény összeesküvő lehetett. Jött a sor Oroszországnak ez idő szerint legjobban gyülölt államférfiára, Plehve belügyminiszterre.

 

Plehve belügyminiszter meggyilkolása nemcsak politikai merénylet, hanem megdöbbentő jelensége a forradalmi összeesküvések szakadatlan életének. Az orosz hatalom megdöbbenve látja, hogy a hadserege nem csak a japánok ellen, hanem forradalom őrzésére is szüksége van. A roppant birodalomban élő ellenség pedig a hatalmasabb és egyenesen a czárok hatalmára tör.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98