Dtum
Login with Facebookk
1904 | December

Petelei István.

Elvonultan él, az év három szakában Marosvásárhelyt, nyáron pedig Szovátán, ebben a sóstavas, kies fekvésű, kis faluban. A férfikora teljében lévő író itt termékenyíti meg lelkét azokkal a benyomásokkal, a melyekből aztán őszön és télen át különös varázszsal ható lélekrajzait és történeteit szövi.

 

Kis vályogházban, melyet készen vásárolt s maga alakított át különös díszességű székely hajlékká, él itt az író feleségével, Korbuly Zsuzsánnával. A ház nemrégen még páratlan volt a maga nemében, mert Petelei István, a ki szenvedélyes és jeles fafaragó művész is, maga faragta és festette a háza portáját.

 

Ez a porta igazán specziális magyar művészeti termék. Példát vehetnek róla az iparművészek. Három részre van osztva: nagy kapura (kocsik számára), kis kapura (bejárók számára) s az úgynevezet szakállszárítóra. A nagy kapu felett ez a felírás:


"Isten segedelmével emelte e kaput
Petelei István párjával, Korbuly Zsuzsikával
."


A kis kapu fölött Jakab Ödönnek, Petelei régi barátjának következő epigrammáját olvashatják az arrajárók:


"Vándor, e kis kapu nem akar kizárni;
Csak azt mutatja, hogy merre kell bejárni."


A porta harmadik része meg épenséggel sajátos valami. Amolyan utczára nyíló páholyféle, a mit Erdélyben szakállszárítónak szoktak nevezni. Hogy mi végre való, honnan a neve, azt nehéz eldönteni. Azt is mondják, hogy szó szerint megfelel a nevének: hajdanán a ház gazdája, ebéd után megmosván a szakállát, oda ült ki a napra, hogy megszárítsa.

 

Azt is mondják, hogy efféle gyakorlati értelme nincs a szónak, hanem hogy egyszerűen képletes és az erdélyi népnél nem ritka elnevezése a napon sütkérezés állandó helyének.


Az udvarfélen külön faragó műhelye is van Petelei Istvánnak, a ki e mesterség űzésével bizonyos tekintetben olyatén művészi hajlamait elégíti ki, a melyek nem nyilatkozhatnak meg a novellairásban, bár művészi leírása és képlátása ott is elárúlja képzőművészeti hajlandóságait.

 

A faragás mellett legkedvesebb Petelei Istvánnak a zene, melyet szenvedélyesen szeret, kivált a komoly, klasszikus zenét. Maga is brácsázik s a mikor Szováta néhány évvel ezelőtt, nyáron át egypár budapesti zeneművészt látott vendégűl, Petelei Istvánnak még kedvesebb lett ez a hegymögötti, tóparti rejtett fészek.

 

Azóta Szováta gyülekező helye lett egész sor irónak és zeneművésznek, s valóságos kis Árkádia lenne, ha mások is nem keresnék föl az erdélyi sós-tó gyógyító vizét. Innen-onnan nyaranta már vége lesz az idylli csöndnek, a fürdővendégek zaja elriasztja a magánosság poétai hangulatait.


A jó ember, a művészember, a magas szellemű írólélek érdekes és tiszta tipusa, a ki nemcsak műveivel az irodalomban, hanem egyéniségével a maga szűk környezetében is a legnagyobb becsülésben részesül.

 

Rendkívül szerény férfiú, másokat megbecsülő, magának semmit sem követelő. Fiatalon, első kötetének megjelenésekor, beválasztották a Petőfi-Társaságba. Ezt a tisztességet akkor elfogadta: de azóta érett férfikorban a Kisfaludy-Társaságnak még jelölését is elhárította. Hadd jusson az elismerés másnak, fiatalabbnak; neki elég maga borostyánja.

Az egész ember rajta van a képen: ez az arcz igazán a lelke tükre.


Mikes Lajos.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A tarajos sül A tarajos sül
Déli Olaszország kisebb városaiban és falvaiban még ma is a vásári...
Lovag Beer Vilmosné feljelentést tett egy ötezerpengős briliánsgyűrű miatt, amely a bolsevista gyilkosságoknál a vörös hóhér ujján villogott Lovag Beer Vilmosné feljelentést tett egy ötezerpengős briliánsgyűrű...
Lovag Beer Vilmosné vasárnap érdekes feljelentést tett a...
Fazekas Frey Imre - Órák Fazekas Frey Imre - Órák
Nézek reájuk, ők némák, ők némák. Ajkuk csöndjén fagyott-komoran ül...
Uj férfiak Uj férfiak
Ujonczok vonultak be a héten és nemsokára uj sorozásféle kezdődik...
A haditengerészet fejlesztésének ügye a magyar delegáczióban A haditengerészet fejlesztésének ügye a magyar delegáczióban
A magyar delegáczió tengerészeti albizottsága 27-én ülést tartott, a...
A cár árnyékéban: Bruszilov A cár árnyékéban: Bruszilov
1906-tól altábornagy, rövidesen hadtestparancsnok. 1914. júliusától a...
Mudin Imre a harctéren Mudin Imre a harctéren
Mudin Imre, a MAC sulydobóbajnoka és rekordere, nemcsak a...
Megszökött a zsidó házból és álnéven élt két gazdag asszony Megszökött a zsidó házból és álnéven élt két gazdag asszony
A rendőrség bizalmasan arról értesült, hogy Stadler Istvánné...
A telefotográfia A telefotográfia
Olvasóinknak annak idején beszámoltunk már arról a szenzácziós...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98