Dtum
Login with Facebookk
1904 | Február

Maczedoniában ismét komoly a baj

A maczedoniai állapotok és Ausztria-Magyarország.

A japán-orosz háboru kitörése óta özönével terjesztik a hireket a Maczedóniában várható alakulásokról és Ausztria-Magyarország magatartásáról. Az bizonyos, hogy Oroszország azért tette félre ismert Balkán-politikáját, mert készült a Kelet-Ázsiára fordítani egész erejét. Ezért megegyezett Ausztria-Magyarországgal is, hogy a Balkán-országokban csak közös egyetértéssel járhatnak el. Most, mivel Oroszországot egy nagy háboru foglalta le, előre látható, hogy Bulgária ki akarja használni ezt a körülményt, a maczedoniai lázadást tovább is támogatja és a lázadás a tavasszal felujul.

 

A porta pedig, mivel Oroszország megszünt rá nézve félelmes lenni a reformok életbeléptetését halogatni fogja.

Állitólag Bulgária háborura készül Törökország ellen az elnyomott maczedoniai testvérek érdekében. Ausztria-Magyarországnak tehát katonai intézkedéseket kell tenni. Meglehet, hogy a rend fentartása végett benyomul Maczedoniába. A hirek azt is akarják tudni, hogy nem Boszniából vagy Novi-Bazárból nyomul be, a hol megszálló csapatai vannak, de a honnan rossz hegyi utak közt kellene előrehatolni, hanem Románián keresztül viszi seregét. Erre nézve megvan a katonai egyesség Romániával. Olaszország azonban nem engedi, hogy a Balkán-tartományokban Ausztria-Magyarország legyen a gondviselő, vagy előnyöket szerző hatalom. Az olaszok Albániára vágynak és azt készülnek megszállni.


Az orosz külügyminiszter rögtön a japán háboru háboru kitörésekor értesitette a bolgár kormányt, hogy Oroszország Bulgária minden kisérletét, a mely a maczedoniai felkelés istápolására irányul, Oroszország ellen irányuló ellenségeskedésnek fogja tekinteni.

De Bulgária az orosz-japáni háboru óta fegyverkezik. A tartalékosokat felszólitották, hogy legyenek készen a bevonulásra. A német braunaui Schönthaler czég megbizást kapott, hogy 200 vaggon fegyvert és töltényt szállitson Bulgáriába. A török vámigazgatóság Szalonikiben 150 000 Mauser-töltényt és 27 000 Mauser-fegyvert foglalt le. Az ottomán postahivatalban elkoboztak egy csomagot, melyben kitöltetlen utlevelek voltak.


Albániában a török lakosság ismét zavarog a reformok miatt.

Maczedoniában a lázadás mutatkozik. Török adatok szerint az üszkübi kerület éjszaknyugati részén elnyomták a mozgalmat, a mit azonban eddig más részről meg nem erősitettek. Gyakov környékén heves összeütközések vannak. A táviróvonalakat elszakitották. A zendülőket rendes katonacsapatok verték szét. Maczedonia több részén a lázadó csapatok összeütköztek a török katonasággal. Szerbia is engedi csempészni a hadi szereket. Maczedoniában tehát komoly a baj ismét.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Macedónia
Lóczy István

Macedónia iskolapéldáját jelenti annak, hogy vajon miért válhatott a Balkán Európa „puskaporos hordójává”, hogy milyen alapon avatkozott bele az itteni dolgokba a nemzetközi politika szinte minden jelentősebb szereplője. (Azt azért ezen a ponton meg kell jegyezni, hogy máshol is voltak efféle lőporos edények Európában…)


A török birodalom lassú visszahátrálásával egyidejűleg a Balkánon sok helyen alakult ki a hatalomnak az a hiánya, amely felbátorított minden helyi mozgalmat, hogy aztán ezek segítségért folyamodjanak a különböző, a befolyási övezeteiket amúgy is szívesen kiterjesztő államokhoz.


Macedónia lakossága vallási és etnikai szempontból rendkívül tarka, és ez a tény, amely mindeddig csak a terület egyik jellemzője volt, most, a nemzeti identitások kialakulásával párhuzamosan szinte megoldhatatlan problémák forrása lett. A lakosság eltérő csoportjainak területei ráadásul egymásba olvadtak, sokszor egyetlen településen belül is. Ez az egyik oka a rendkívül véres küzdelmeknek, amelyek sokszor szinte a mondavilág testvérharcainak kegyetlenkedéseit idézik föl.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A kémlő ballon A kémlő ballon
A kémlő ballon igen erős burkolatu hidrogéngázzal töltött léggömb, a...
Dráma a penzióban Dráma a penzióban
Berlin külvárosában, Schönebergben, véres szerelmi dráma játszódott...
Kállay kedden pénzügyi javaslatot terjeszt a Ház elé Kállay kedden pénzügyi javaslatot terjeszt a Ház elé
A korona zuhanása és az ezt nyomon követő lázas valutahossz és a...
Együttmarad a Bethlen-kormány
Mialatt a nemzetgyülés tagjai jórészt kerületeikben időznek,...
A szőke szépasszony története - modern mese A szőke szépasszony története - modern mese
Élt egyszer egy szőke szép asszony. Erről akarok mesét mondani. A...
A világháboru költségei A világháboru költségei
A világháboru költségei, minél tovább tart az immár teljes 44 hónapja...
Ferencz József jellemvonásai Ferencz József jellemvonásai
Hoszszú emberöltőn kell végigtekintenünk a tarka képek és váltakozó...
A hadifoglyok levelezése A hadifoglyok levelezése
Hivatalos helyről vett értesülés szerint a közönség, a mely a magyar...
Horthy kormányzó szemleutja Horthy kormányzó szemleutja
Vasárnap reggel hét órakor futott be a kormányzó különvonata a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98