Dtum
Login with Facebookk
1904 | November

Budavár 1849-iki bevételéről festett képek

Budapest főváros tanácsa Budavárnak a törököktől történt visszafoglalásáról ez esemény 200-ik évfordulójának emlékére képet festetett Benczúr Gyula jeles művészünkel. De meg akarja örökiteni Budavárának a honvédek által 1849 május 21-én történt elfoglalását is, s erre pályadijakat tűzött ki.

A pályázatra érkezett vázlatokat a Műcsarnokban állították ki. Az első díjat, melylyel együtt járt volna a vázlat teljes elkészítése, nem adták ki. Két vázlatot jutalomban részesítettek, kettőt megvásároltak. A pályázatot újra kihirdetik.

 

A birálók a művészi érték mellet történeti hűséget is óhajtottak. Hegedűs László vázlatának itélték oda az első díj után következő jutalmat. Ez a nagy erővel előretörő rohamtámadást mutatja a Krisztinavárosból, a várfalaknál ütött résnél. A háttérben a Rácz-város felé eső bástyák körvonalai tűnnek föl. Itt ma a királyi palota egy része áll.

 

A hősi roham fő alakja a katonákat lelkesítő pap. Lapunk egyik munkatársa a ki szemtanuja volt a vár ostromának, a történeti hűség szempontjából több kifogást közöl velünk a pályázaton részt vett vázlatokra vonatkozólag. Fölemlíti , hogy az egyik pályaművön az öt órai véres harcz után a várba nyomult honvédség törzs - és főtisztjei vadonat új, aranypaszomántos zsinóros atillákban és magas aranyos csákóban, hátukon a mai legújabb szerkezetű borjúval s az akkoriban nem is létezett pléh-főzőedénynyel vannak festve.

 

Egy képen Görgei tábornok indigókék színű óriási paripán aranytól csillogó atillában látható, holott a magyar hadak fővezéreaz egész hadjárat alatt s így Budán is, kopott honvéd törzstiszti atillában járt, fején pedig régi ezredének, a Nádor-huszároknak viaszos vászonnal bevont tábori csákóját viselte. A magyar honvéd törzstisztek parádés csákóin zöld forgók díszlenek, a milyeneket pedig csak a mostani honvédtábornokok és honvéd vezérkari tisztek viselnek.

 

Az érdemjelek feltüzésének magasztos történelmi jelenetét egyik festőművész egy alig néhány lépésnyi hosszú helyre szorította, holott azon alkalommal a Dísz-téren a herczeg Batthyány-palotával szemben két zászlóalj volt felállítva.

 

A Szent György-téren állott gróf Teleki-palota melleti sikátoron keresztül a várba nyomult honvédektől halálos lövést kapott Henczi várparancsnokot két 34-ik zászlóaljbeli közhonvéd az akkori cs. és kir. műszaki épületbe vitte, míg a festők Henczit hol földön heverve, hol pedig egy saroglyára fektetve mutatják be, a mi a történelmi valóságnak sehogy sem felel meg. Habár a Budavár bevétele óta 55 év mult el, van még elég élő szemtanú, kiktől a festőművészek a szükséges adatokat megkaphatnák.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98