Dtum
Login with Facebookk
1905 | Augusztus

A Szépművészeti Muzeum

A Szépművészeti Muzeum palotájának már muzeumi része elkészült, most még a palota oszlopos előrészein építenek. Belül a termek díszítése is véget ért, hetek óta tart a belső berendezés és a gyűjtemények elrendezése, amit Kammerer Ernő, minszteri tanácsos, igazgató és dr Térey Gábor osztályigazgató végeznek.

 

A muzeumba kerülnek: az Országos Képtár, a Nemzeti Muzeum képtára, az állami metszetgyűjtemény, Lotz Károly hagyatéka, a Delhaes-és Perlaky-féle hagyatékok s ezeken kívül azok a festmények, melyeket a kormány 1886 óta vásárolt, de hely szűke miatt ki nem állíthatták, továbbá egész sereg szobormű sé antik szobrok gipsz másai.

 

A tulajdonképeni képtár két részre oszlik, a régi és a modern képtárra, mindegyik képtár tíz felülvilágított és tizenhat oldalvilágítású teremben. Különösen szép a magyar terem, melynek mennyezete egy tizenhatodik századi templomból való stucco díszítés és festés.

 

A metszetgyűjtemény számára egy nagy kiállítási terem, egy nagy könyvtárterem, négy kisebb terem s egy nagy laboratorium áll rendelkezésre. A szoborművek a nagy román, renaissance és barokk udvarokba kerülnek, a melyek teljesen készen vannak s készek a nagy dísztermek is, melynek oszlopai mind hazai nemes márványból valók. Ide is szoborműveket helyeznek el.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98