Dtum
Login with Facebookk
1905 | Január

Véres tüntetések Péterváron

A január 21-ikéről, Pétervárról érkezett távirati hírek már kétségtelennek mondták, hogy a következő napon rendkívüli eseményeknek kell bekövetkezni. E tudósítások szerint Gopon lelkész mindent megtett, hogy a czár fogadja a munkások küldöttségét, s mikor elutasították, levelet írt a czárhoz, de nem akadt senki, a ki átadta volna. A levél így szól:


"Uralkodónk! Ne hidd, hogy a miniszterek a tiszta valóságot mondták neked a helyzetről. Az egész nép hitt benned és elhatározta, hogy holnap, (január 22) délután két órakor megjelenik a téli palota előtt, hogy elpanaszolja nyomorát. Ha nem jelensz meg a nép előtt, eltéped a magad és néped közt levő erkölcsi köteléket és eltűnik a hozzád való bizalom, mert ártatlan vér folyik közted és a nép között. Jelenj meg holnap néped előtt és bátran fogadd hódoló föliratukat; én a munkások képviselője és bátor munkástársaim jótállunk személyed sértetlenségéről."

A véres nap. A munkások hitték,hogy a katonaság nem lő rájok, Január 22-én, vasárnap reggel azért rendkívüli számban mentek be Pétervárra a külső városokból és a környékből, hogy lássák a roppant tömeget. Az asszonyok is elmentek gyermekeikkel, vasárnapi ruhában. A főváros utczái nyugodtnak látszottak. Fenyegető szándékot nem mutatott.

A kik jobban ismerték az állapotokat, azokat nagyon nyugtalanította, hogy a czár Czárszkoje-Szelóban maradt és Vladimir nagyherczeget teljes hatalommal látta el, hogy olyan intézkedéseket tegyen, a minőket jónak lát. A nagyherczeg a czári család legnépszerűtlenebb tagja.

Délelőtt 10 órakor kezdtek a katonai csapatok kivonulni a kaszárnyákból, a városnak olyan részei felé, melyek utczáin kellett a munkásoknak érkezni.


Az istentisztelet után a munkások pontosan e szerint, a mint Gopon lelkész megállapította, megkezdték fölvonulásukat és a város közepe felé igyekeztek, a hol a téli palota áll. A csapatok élén Gopon haladt, teljes papi díszben; jobb kezében magasan tartotta a feszületet, bal hóna alatt pedig a kérvényt vitte , a melyet százezernél több munkás írt alá. Mellette haladt egy másik, Szergiusz nevű pap.


A testőrezred csapatai, a mint az előretóduló munkásokat meglátták, előrenyomultak. Gopon az ezredestől engedelmet kért, hogy emberei útjokat folytathassák; a kiknek semmiféle rosz dolgon nem jár az eszük. Az ezredes újra parancsolta, hogy menjenek vissza. Gopon kérte az ezredest, hogy legalább vegye át s a munkások kérvényét és juttassa el a czárhoz. Az ezredes ezt is megtagadta. Gopon pedig intett ez embereinek, folytassák utjokat.

Ez történt egynegyed tizenkettőkor. A munkások tömegben nyomultak előre. Ebben a katonák vaktöltéssel lőttek. Senki sem esett el. A munkások bátorságot merítve, még közelebb nyomultak az ezredhez. Újra hangzott a vezényszó, a csapatok éles töltéssel lőttek. Iszonyatos jelenet következett. Férfiak, asszonyok és gyermekek ordítva, sikítva henteregtek a hóval borított földön.

 

A katonák újra töltöttek és gyorsan adták a sortüzet. Alig egy-két percz alatt háromszázan feküdtek holtan a földön, köztük Szergiusz pap is, a kinek a golyó mellét fúrta keresztül s ezenkívül még legalább ötszázan sebesültek meg. Gopon is megsebesült, de még mindig feltartotta a feszületet.


A munkások ordítozva menekültek, a katonák üldözték őket. Az üldözöttek egy része üldözés közben megállott s oda kiáltott az üldöző katonáknak: "Hát ti nem vagytok oroszok? Nem vagytok a testvéreink? Hagyjátok abba az öldöklést!" De a katonák nem törődtek ezzel és még az asszonyokat és gyermekeket sem kímélték.


Háromnegyed tizenkettőkor véget ért ez a jelent. Az az óriás embertömeg, a mely Gopon vezetésével a téli palotához akart eljutni, eltűnt és semmi nyoma sem látszott. Ugyanaz, a mi a városnak ezen a pontján történt, más pontokon is ugyanily vad kegyetlenséggel ismétlődött. Voltak olyan katona-csapatok, melyek a mikor a tiszt tüzelést vezényelt, lábhoz tették fegyvereiket és nem lőttek.

 

De más csapatokat hívtak tűzbe. Mennyien estek el, mennyien sebesültek meg a nép között, ma sem tudni. Hír szerint kétezer ember meghalt, ötezer megsebesült. Minden kórház teli sebesültekkel. Újabb hírek szerint 3000 a halottak és 6000 a sebesültek száma.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Levélbélyeg gyártása Levélbélyeg gyártása
Miből fogy legtöbb a világon? A kenyérből, mondja bizonyára egyik...
Világitási és üzemi korlátozást rendelt el az Elektromos Müvek igazgatósága Világitási és üzemi korlátozást rendelt el az Elektromos Müvek...
Budapest világitási ellátásában váratlan és nagy nehézségek támadtak....
Bécsben hatalmas tüntetés volt a monarchia mellett Bécsben hatalmas tüntetés volt a monarchia mellett
Vasárnapra feltámadt Bécsben a régi császárváros, az uccák megteltek...
Háromszor egymásután három villamos elé vetette magát egy nő a Boráros-téren Háromszor egymásután három villamos elé vetette magát egy nő a...
Szombaton éjjel 12 óra tájban a Ferenc-köruton nagy riadalmat keltett...
Kiszárad-e a Föld? Kiszárad-e a Föld?
Az emberek, különösen nagy szárazság idején, gyakran nézik á vakító...
Ami megmarad a harcból: művészet Ami megmarad a harcból: művészet
Mert kétségtelenül művésszel van dolgunk. Ha e könyv csak...
Az állam pénzügyi helyzete és az uj államkölcsön Az állam pénzügyi helyzete és az uj államkölcsön
A képviselőválasztások ismert eredménye az állam pénzügyi helyzetének...
Nemzetközi bajnoki vívóverseny Nemzetközi bajnoki vívóverseny
Pénteken délután 5 órakor nyitotta meg a vívóversenyt a M.A.C....
Felhívás a Londoni Olympiai Játékokon résztvevő magyar versenyzők utazásához való csatlakozásra Felhívás a Londoni Olympiai Játékokon résztvevő magyar versenyzők...
A Magyar Olympiai Bizottság végrehajtó-bizottsága, mint amely a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98