Dtum
Login with Facebookk
1905 | Július

Műkincsek pusztulása az esztergomi érseki palotában

Esztergomban julius 26-ikán az érseki palota kép- és régiségtárban tűz támadt, s egy szobának műbecsü tárgyakból álló berendezése teljesen elégett, mert a nagy forróság miatt a tűzoltók nem közelíthették meg a tüzet.

 

A közelben levő termekbe, a hol óriási vagyont érő műkincsek vannak, szerencsére nem hatolt be a tűz. Elégett két darab bandériális zászló a XIV. századból, egy selyemre nyomatott diploma VI. Károly császár idejéből és sok egyéb mű- és emléktárgy. A műtárgyak fél millió koronára vannak biztosítva.

 

Az égés által okozott kár lehet kétszázezer korona és pótolhatatlan tárgyak pusztultak el. A régiségtár terme egészen leégett, csak Simon primás bronz mellszobra maradt épen. Üveges szekrények őrizték a legrégibb misemondó ruhák, selyem- és aranyhimzések gyűjteményét, a primási uradalmakban évszázadokon felszinre került régiségeket.

 

Egy másik szekrény a porczellán ipar műremekeit és a majolika-festés drága példányait tartalmazta. Mindebből sok elpusztult, mert vagy elégett alattuk a polcz, vagy leverték őket a vizsugarak.

 

Tökéletesen elhamvadt egy hatalmas szekrény, régi egyházi ruhákkal, czerimóniális tárgyakkal. A szomszédos képtár ajtaja is elégett már, s ha a tűzoltók pár perczczel később érkeznek, a képtár is lángba borúl. A tűz oka, hogy a palota konyhájának kéménye gondtalanul a küszöb alatt volt építve.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98