Dtum
Login with Facebookk
1905 | Június

A fiumei hajógyár

A fiumei hajógyár ügyében amelyről már több izben megemlékeztünk, a hadügyminiszterium már döntött.
A delegáció által megszavazott uj hajók épitésére ajánlatot tettek tudvalevőleg a Danubius-féle hajógyár, a fiumei Lazzarus-féle hajójavító és a Yorrow-féle nagy angol hajógyár. Ez utóbbi gyár azonban ajánlatát visszavonta, mivel a közös miniszter arról értesitette, hogy a magyar gyárat megillető hajók előállítást magyar vállalkozó számára akarja biztositani. A másik két gyár hosszas, elkeseredett versengés után megegyezésre lépett, ugy hogy a hadügyminiszterium tengerészeti osztály kiadta a munkát.

A hadügyminiszterium az 1905-re és 1906-ra előirányzott, a magyar kvóta arányában Magyarországot megillető hat torpedózuzó és tiz torpedónaszád épitését a Danubius-féle hajógyárra bizta. A minisztérium kikötötte, hogy az uj hajók Fiuméban épitendők s hogy azok értéke nem az elkészitési időben, hanem a kötlségvetés elintézése után folyósitható. E megrendelés folytán, mely 10 millió koronát tesz ki, a fiumei gyár 2 évre lesz ellátva munkával.

A Lazzarus-féle gyárat viszont egy konzorcium vásárolta meg, mely a gyárat bérbe adja a Danubius-féle hajógyárnak.
Ez a konzorcium természetesen azonos a Danubius-gyárnál érdekelt bankcsoporttal. A fiumei hajógyár vezetésére a Yarrow-féle angol hajógyár egyik művezetőjét fogják szerződtetni. Az hajók épitésénél a hadügyminiszterium tengerészeti osztályának több műszaki tisztje fog felügyelni. Ezzel tehát a sokat tárgyalt fiumei hajógyár ügye egyelőre lekerült a napirendről.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98