Dtum
Login with Facebookk
1905 | Június

Mátyás király birodalma és Magyarország jövője”

Mátyás király birodalma és Magyarország jövője” a czíme Beksics Gusztáv legújabb könyvének. A szerző újabb időben az aktuális politikai hirlapírás teréről mindinkább a tudományos publiczisztikára adja magát, a melyre egyaránt képesíti kiváló történeti és jogi képzettsége, mint politikai tapasztalata és irói stilje.

 

Mint újabb munkáit mind, ezt a legújabbat is, a magyar nemzet nagy történeti hivatásáról való meggyőződés hatja át s azokat a föltételeket keresi, a melyek mellett e hivatást nemzetünk betöltheti.

 

A magyar történet eddigelé legfényesebb időszakát, Mátyás király korát veszi alapul s czélul tűzi ki a nemzetnek, hogy akkori hatalmát igyekezzék újra megszerezni. Ezt pedig földrajzi helyzetéből, néprajzi és egyéb viszonyaiból folyó okokból csak úgy érheti el,  ha Európa délkeleti részének élére igyekszik kerülni.

 

Ezt a czélt s elérhetésének lehetőségeit beható történeti, gazdasági, statisztikai fejtegetések alapján jelöli meg.

 

A magyar nemzet jövőjének ezt a fényes képét szerinte meg lehet valósítani, mert ha népünk szaporodása tovább is úgy halad, mint eddig, ha a kulturában és gazdasági erőben kellően gyarapodik, magához ragadhatja a hegemoniát nemcsak a Habsburgok többi népei, hanem az egész délkeleti Európa felett.

 

A könyv tartózkodik ugyan az aktuális politikába való beleelegyedéstől, mégis egyes tételei szinte az aktualitás erejével birnak. A lelkes, világos, logikus előadás nagy mértékben emeli a munka hatását. A 256 lapra terjedő kötetet a Franklin-Társulat adta ki; ára négy korona.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98